Tristă zi de solidaritate între două capitale în doliu
În Israel au avut loc funeralii de stat, fiind înmormântaţi cei patru evrei ucişi în atentatele din capitala Franţei.
14 Ianuarie 2015, 11:32
Tristă zi de solidaritate între două capitale în doliu - Ierusalim şi Paris.
În Israel au avut loc funeralii de stat, fiind înmormântaţi cei patru evrei ucişi în atentatele din capitala Franţei.
La ceremonia din Ierusalim, reprezentanta Guvernului francez, doamna ministru Ségolene Royal a înmânat familiilor victimelor cea mai înaltă distincţie a Republicii Franceze "Legiunea de onoare", acordată post-mortem pentru toţi cei patru evrei.
Au murit doar pentru că erau evrei - a spus Ségolene Royal.
Preşedintele Statului Israel, Reuven Rivlin, a insistat că liderii europeni trebuie să intervină pentru a se pune capăt actelor de violenţă antisemite.
Este periculos să negi existenţa antisemitismului vechi sau în forme noi, oricare ar fi motivaţia bolnavă a teroriştilor.
Liderii europeni trebuie să le dea evreilor sentimentul de securitate în Europa: la Toulouse, la Bruxelles, la Burgas.
Este grav că, după 70 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, evreii se tem să meargă cu kipa şi tzitzit.
Rivlin le-a cerut evreilor francezi să facă "alia", adică să vină în Israel din cauza insecurităţii din Europa, dar "vom continua să ne batem pentru dreptul vostru de a trăi ca evrei, oriunde doriţi".
Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a repetat apelul său către liderii lumii libere, în particular ai Occidentului, să adopte o poziţie fermă faţă de islamul radical.
"Nu este vorba de duşmani ai evreilor, sunt duşmani ai umanităţii" - a explicat Netanyahu.
"Este timpul ca lumea civilizată să se unească pentru dezrădăcinarea acestor duşmani din mijlocul nostru".
Netanyahu a declarat că evreii trebuie să fie în măsură să trăiască în securitate oriunde doresc: "Cred că evreii ştiu şi au în inima lor leagănul istoric, care este Statul Israel, unde sunt aşteptaţi, acum mai mult ca niciodată. Pământul lui Israel este adevărata casă pentru toţi evreii" - a subliniat Netanyahu.
În ce măsură europenii au înţeles pericolul, cum văd analiştii reacţia europenilor, Meir Rosen, supravieţuitor al pogromului de la Iaşi, fost ambasador al Statului Israel la Washington şi Paris:
"Un răspuns se va putea da numai peste câteva săptămâni, dat fiind că memoria Europei e cam scurtă. Să nu uităm că a fost un atac terorist la Londra, unde 52 de persoane şi-au pierdut viaţa.
"La Madrid, 300 de oameni au fost omorâţi şi erau câteva sute de răniţi.
"N-am putut constata de atunci că lupta contra terorismului internaţional s-a intensificat. Să nu uităm că războiul contra terorismului a devenit mult mai complicat, dat fiind că, în primul rând, o politică serioasă şi care ar putea avea rezultate, când e vorba de a coordona între ţări ale Uniunii Europene, e lucru complicat, mai ales că informaţiile în ce priveşte acţiunile teroriste care sunt planificate pot să ajungă în mod mai uşor la cunoştinţa teroriştilor înşişi.
"O organizaţie ca Interpol, unde se schimbă informaţiile între poliţiile întregii lumi, Interpolul nu le putea folosi atunci când Gaddafi era preşedintele Libiei.
"Se poate face acum numai pe o bază bilaterală sau trilaterală, pentru ca informaţiile să nu fie divulgate teroriştilor, în primul rând.
"În al doilea rând, şi trebuie să numim lucrurile aşa cum sunt, aţi putut constata că în toate declaraţiile făcute de autorităţile franceze şi europene se vorbea de terorism.
"Au încercat, în mod foarte intensiv, să nu se pomenească musulmanii. Or, e adevărat, 90% din populaţia musulmană a lumii nu sunt terorişti, dar, din păcate, toţi teroriştii sunt musulmani. E un fapt pe care îl putem constata, că toate acţiunile teroriste care au avut loc în ultimii ani au fost comise de către musulmani", a afirmat Meir Rosen, supravieţuitor al pogromului de la Iaşi, fost ambasador al Statului Israel la Washington şi Paris.