Tribunalul constituţional decide suspendarea sedinţei parlamentului catalan
Partidele secesioniste intenţionează să declare independenţa Cataloniei în şedinţa de luni a parlamentului regional
05 Octombrie 2017, 18:09
Tribunalul Constituţional al Spaniei a decis suspendarea şedinţei parlamentului Cataloniei, de luni, în care era aşteptată declararea unilaterală a independenţei provinciei. Executivul catalan a solicitat parlamentului regional declararea independenţei, în urma rezultatelor preliminare ale referendumului de duminică.
Potrivit acestora, 90% dintre votanţi au susţinut secesiunea de restul Spaniei. Corespondentul RRA de la Madrid Annamaria Damian relatează că reuniunea în plen a Legislativului catalan a fost stabilită pentru luni, de liderii partidelor majoritare în regiune, însă Partidul Socialist Catalan a contestat-o, pe motive constituţionale.
Argumentul a fost că dacă în şedinţa respectivă se declară independenţa, după ce se anunţă, oficial, rezultatul referendumului, aceasta înseamnă o gravă încălcare a Constituţiei. Decizia Curţii Constituţionale încearcă să evite, astfel, declaraţia unilaterală de independenţă.
Totuşi, este puţin probabil ca liderii catalani să ţină cont de ea. Atât în cazul referendumului, cât şi în cel al legii privind constituirea Republicii Catalane, răspunsul a fost de ignorare a acestor decizii.
Premierul Mariano Rajoy a declarat astăzi, pe de altă parte, că unica soluţie pentru rezolvarea conflictului este întoarcerea la legalitate, adică abandonarea declaraţiei unilaterale de independenţă.
Reamintim că Antonio Tajani, preşedinte al Parlamentului European, a lansat un apel la dialog pentru soluţionarea crizei din Spania, recomandând Guvernului din Catalonia să evite deciziile unilaterale.
În timpul dezbaterii de ieri pe tema acestei crize, Antonio Tajani a mai spus că Parlamentul European trimite un mesaj, în sensul respectării ordinii constituţionale în Spania.