Trei ţări ex-sovietice semnează "acorduri istorice" cu UE
Acordurile de Asociere şi Comerţ Liber Aprofundat ale UE cu Georgia şi R. Moldova şi partea economică a documentului bilateral cu Ucraina vor fi semnate, vineri, la Bruxelles.
Articol de Sorin Croitorescu, Bruxelles, 27 Iunie 2014, 07:45
Acordurile de Asociere şi Comerţ Liber Aprofundat ale Uniunii Europene cu Georgia şi Republica Moldova şi partea economică a documentului bilateral cu Ucraina vor fi semnate vineri la Bruxelles.
Şefii de stat şi de guvern s-au reunit de joi în Belgia, pentru Consiliul European de vară, la care Romania este reprezentată de preşedintele Traian Basescu.
UE va avea de vineri trei noi ţări asociate Georgia, Republica Moldova şi Ucraina.
Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso a apreciat acordurile drept istorice.
"Aceste documente oferă oportunităţi şi nu soluţii gata făcute. Ele nu reprezintă în mod sigur un panaceu, succesul lor depinde de continuarea de către cele trei ţări a reformelor care să le aducă mai aproape de modul de viaţă european din punct de vedere politic, economic şi cultural", a declarat Jose Manuel Barosso.
Pentru Republica Moldova joi a avut loc ultima reuniune a Consiliului de Cooperare cu UE care se transformă în Consiliu de Asociere.
"Pentru noi, Republica Moldova este un actor cheie pentru refacerea stabilităţii şi promovarea prosperităţii în estul Europei.
"Eforturile de a-şi însuşi valorile europene fac din Republica Moldova un vârf de lance în cadrul parteneriatului estic al Uniunii Europene", a spus ministrul adjunct de externe al Greciei, ţara care deţine preşedinţia semestrială a Uniunii, Dimitri Kourkoulas.
Şefi de stat au comemorat 100 de ani de la izbucnirea primul război mondial
Şefii de stat şi de guvern au participat joi la Ypres în Vestul Belgiei la ceremonia de comemorare a 100 de ani de la izbucnirea primului război mondial şi au discutat la un dineu informal despre priorităţile Uniunii pentru următorii 5 ani.
Subiectul va fi reluat la sesiunea de lucru de vineri când se vor aborda şi aspecte legate de securitatea energetică şi situaţia economică la nivelul Uniunii.
Un alt subiect important pe agendă va fi propunerea unui candidat la funcţia de preşedinte al Comisiei Europene ca va fi votat de parlament luna viitoare.