Trei submarine nucleare rusești au ieşit la suprafață în Arctica
Manevra sofisticată a fost efectuată de submarine "pentru prima dată în istoria marinei ruse". Gheața pe care au spart-o avea o grosime de 1,5 metri.
Articol de Sergiu Şteţ, 26 Martie 2021, 21:27
Trei submarine nucleare ruseşti purtătoare de rachete balistice au ieșit la suprafață, spărgând simultan calota glaciară arctică, în timpul unor exercițiilor, a raportat vineri, 26 martie, comandantul-șef al flotei ruse, în cursul unei întâlniri cu președintele Vladimir Putin.
Conform agenției Reuters, comandantul Nikolai Yevmenov a declarat că manevra sofisticată a fost efectuată de submarine "pentru prima dată în istoria marinei ruse". Submarinele au ieșit la suprafață pe o rază de 300 de metri, iar gheața pe care au spart-o avea o grosime de 1,5 metri, a adăugat amiralul.
Autorităţile de la Kremlin au depus eforturi pentru a întări apărarea în Arctica, pe care Vladimir Putin a descris-o drept o regiune vitală pentru interesele rusești, deoarece modificăile climatice o fac mai accesibilă.
Exercițiul a avut loc lângă Arhipelagul Franz Josef din Oceanul Arctic și a avut ca scop testarea navelor militare ruseşti în condiții meteorologice extreme. "Expediția arctică nu are asemănare în istoria sovietică și modernă a Rusiei”, a spus Vladimir Putin.
Unul dintre purtătorii de rachete cu energie nucleară a efectuat o lansare de torpile, a anunțat RIA Novosti. Exercițiul s-a desfășurat în cadrul expediției arctice "Umka-21" care a început pe 20 martie, sub conducerea comandamentului general al Flotei Maritime Militare a Rusiei.
Expediția este unică în istoria modernă și contemporană a Rusiei, a arătat președintele Vladimir Putin. În cursul expediției au fost confirmate "capacitățile ridicate de luptă ale armamentului național, fiabilitatea acestuia în timpul funcționării în condiții extreme", a mai arătat comandantului suprem al Forțelor Armate ale Rusiei.
La expediția arctică "Umka-21" au participat peste 600 militari și personal civil, aproximativ 200 de modele de armament, de tehnică militară și specială. În zona expediției temperatura medie este de minus 25-30 grade Celsius, vântul în rafale atinge 32 de metri pe secundă.