Trei reuniuni importante la Paris pe tema pandemiei
Potrivit previziunilor, până la sfârșitul lui iunie, 40% din cei 67 de milioane de francezi vor fi vaccinați, cifre care însă deocamdată sunt doar pe hârtie.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 04 Martie 2021, 05:44
Guvernul francez speră ca jumătatea lunii viitoare să aducă întoarcerea la o viață cât mai aproape de normal, însă până atunci trebuie să facă față unor situații de risc localizate în mai multe puncte din țară.
În Franța, funcționarea restaurantelor, instituțiilor de cultură, sport, petrecerea timpului liber este suspendată de la sfârșitul lunii octombrie, iar din ianuarie a fost interzisă circulația pe timpul nopții, începând cu ora 18:00.
Francezii sunt obosiţi și stresați de această situație, iar guvernul caută soluții de luptă cu pandemia care să nu implice noi restricţii.
Reporter: Daniela Coman - Trei reuniuni importante au avut loc miercuri la Paris, toate având ca subiect principal lupta cu epidemia și situația celor 20 de departamente unde incidența infecției a depășit 250 de îmbolnăviri la suta de mii de locuitori cu efecte asupra situației din spitale, tot mai tensionată în fiecare zi: consiliul de apărare sanitară, ședința de guvern, iar în această seară, o reuniune de pregătire a revenirii la o viață normală, peste vreo cinci-șase săptămâni, toate prezidate de președintele Emmanuel Macron.
Rezultatele concret și deciziile luate vor fi comunicate de premierul Jean Castex joi seară, ca în fiecare joi, când guvernul își prezintă raportul săptămânal privind gestionarea epidemiei.
Miercuri a ieșit purtătorul de cuvânt al guvernului, Gabriel Attal, care a precizat că executivul are o abordare gradată a situației, teritoriu cu teritoriu, pentru a împiedica agravarea situației în zonele încă neatinse de epidemie. El nu a spus ce se va întâmpla în cele 20 de departamente, între care se află capitala și întreaga regiune pariziană, metropolele Lyon și Marsilia sau zona Calais, și toate se așteaptă să fie plasate în izolare de week-end, așa cum s-a întâmpla deja la Nisa, în sud și la Dunkerque, în nord, de săptămâna trecută. Gabriel Attal a dat însă speranțe că zilele bune nu sunt departe.
Gabriel Attal: Pentru prima dată de luni de zile acum se întrevede speranța întoarcerii la o viață normală. Ieșirile la restaurant, sportul, cultura, toate aceste locuri care fac parte din viața noastră socială se vor redeschide. Încep să se vadă efectele vaccinării asupra epidemiei, iar campania de vaccinare se accelerează, în special de săptămâna aceasta. Așa că nu vorbim de un orizont îndepărtat și încert, el este tot mai apropiat. Noi sperăm și ne pregătim pentru jumătatea lui aprilie, iar președintele ne-a cerut să prezentăm dispozitive și protocoale pentru a putea redeschide țara prudent, dar sigur, în curând.
Guvernul dorește să le ofere o perspectivă francezilor, obosiți de atâtea măsuri de izolare, dar situația rămâne îngrijorătoare în regiunile cu grad de risc, unde pot fi necesare măsuri suplimentare, a spus Gabriel Attal. "Nu ne confruntăm cu o explozie de cazuri, dar este o creștere continuă, în unele orașe contaminarea cu varianta britanică reprezentând peste 50%-60% din cazurile pozitive", a explicat purtătorul de cuvânt al guvernului.
Vestea bună este că în patru din cele 20 de departamente infectarea a început să scadă în ultimele zile. Este urmărit cu atenție și nivelul de presiune asupra spitalelor și în special pe paturile de reanimare și de terapie intensivă. Liderii locali din cele 20 de departamente cu care premierul și ministrul sănătății au avut consultări susținute în ultima perioadă, reclamă lipsa de vaccinuri, imunizarea fiind singura cale prin care puterea virusului poate fi slăbită.
Ministerul Sănătății a anunțat că luna aceasta Franța ar trebui să primească peste 10 milioane de doze, iar în aprilie cantitatea va fi dublă.
Potrivit previziunilor, până la sfârșitul lui iunie, 40% din cei 67 de milioane de francezi vor fi vaccinați, cifre care însă deocamdată sunt doar pe hârtie.
În conferința de joi seară, premierul Jean Castex va trebui să anunțe și când vor putea începe să vaccineze farmaciștii, asistenții medicali independenți și moașele, autorizați deja oficial să poată administra vaccinul anti-COVID.
În ultimele 24 de ore au fost confirmate aproape 27.000 de cazuri, noi față de 22.000 marţi. 3.637 de pacienți sunt internați la reanimare, iar 322 de bolnavi COVID au decedat.