Trei lideri spirituali ai creştinităţii în mijlocul refugiaţilor
Papa Francisc, patriarhul ecumenic Bartolomeu, arhiepiscopul Atenei, Hieronymos au fost pe insula greacă, Lesbos
17 Aprilie 2016, 00:33
Papa Francisc a declarat că înţelege temerile Europei în faţa valului de imigranţi din ultimii ani.El a făcut această afirmaţie în timpul conferinţei de presă care a avut loc în avionul care-l aducea din insula greacă, Lesbos. Potrivit France Prsse, în aeronavă au fost şi cei 12 sirieni, dintre care 6 minori, care vor fi cazaţi la Vatican. Trei lideri spirituali ai creştinătăţii au fost ieri în mijlocul refugiaţilor din Lesbos: patriarhul ecumenic Bartolomeu, arhiepiscopul Atenei, Hieronymos, şi Papa Francisc.
După prânzul într-un container cu refugiații, papa Francisc, patriarhul Bartolomeu și arhiepiscopul Hieronymos au mers cu microbuzul în portul din Lesbos unde a avut loc întâlnirea cu locuitorii insulei, printre care se află și o comunitate catolică. După discursurile publice, cei trei lideri religioși au făcut fiecare o rugăciune pentru victimele migrației și au lansat coroane de flori în valurile mării. Pontiful a vorbit în italiană, discursul său fiind tradus în greacă.
Papa Francisc: "Aș vrea să reînnoiesc azi un însuflețit apel la responsabilitate și solidaritate în fața unei situații atât de dramatice."
"Voi, locuitorii din Lesbos, demonstrați că în aceste ținuturi, leagăn de civilizație, continuă să pulseze o inimă de o umanitate care, înainte de toate, este în măsură să-și recunoască fratele și sora, o umanitate dornică să construiască punți, care fuge de iluzia că înălțând garduri s-ar simți mai sigură. De fapt, barierele creează diviziuni în loc să ajute adevăratul progres al popoarelor, iar diviziunile provoacă ciocniri mai devreme sau mai târziu."
"Pentru a fi cu adevărat solidari cu cei constrânși să fugă din propria țară, trebuie să se lucreze în vederea îndepărtării cauzelor acestei dramatice realități: nu este suficientă îndepărtarea stării de urgență de moment, ci este necesară dezvoltarea unor politici cuprinzătoare, nu unilaterale. Înainte de toate, este necesară edificarea păcii acolo unde războiul a adus distrugere și moarte, împiedicând ca acest cancer să se răspândească în altă parte. De aceea, este necesară opunerea cu fermitate față de proliferarea și traficul de arme și față de rețelele lor, deseori oculte; cei care perpetuează proiecte de ură și violență trebuie privați de orice sprijin. În schimb, este necesară promovarea, în mod neobosit, a colaborării dintre țări, organizații internaționale și instituții umanitare, fără a-i izola ci susținându-i pe cei care se confruntă cu situațiile de urgență. În această perspectivă, reînnoiesc speranța ca primul Summit Umanitar Mondial, care va avea loc la Istanbul, luna viitoare, să aibă succes."