Trecere de la "science fiction la realitate" în politica UE
Preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso spune că politicile şi instrumentele de care dispune acum Uniunea Europeană trebuie altfel corelate.
08 Mai 2013, 10:36
Comisia Europeană pregăteşte schimbări fundamentale pentru ca Uniunea Europeană să poată face faţă provocărilor.
Va fi, spune şeful Comisiei, Jose Manuel Barroso, la fel ca trecerea de la science fiction la realitate, dar în domeniul politic.
Practic, politicile şi instrumentele de care dispune acum Uniunea Europeană trebuie altfel corelate, spune Jose Manuel Barroso, care propune o consultare publică pentru o strategie în care economicul, politicul şi interesul social să găsească un altfel de teritoriu comun.
Ideile ar urma să capete contur la finele acestui an şi să intre în dezbatere la alegerile pentru Parlamentul European, de anul viitor.
Nu peste mult timp deci, puterilor extinse de influenţă ale Comisiei Europene, de exemplu, în bugetele naţionale li se vor adăuga un Minister central european de finanţe, un buget al zonei euro şi un mecanism de partajare a plăţii datoriilor.
Instrumente pentru protejarea de eventuale noi crize economice
Europenii au învăţat lecţiile recentei crize economico-financiare şi fac paşi pentru a se dota cu instrumentele necesare care să îi protejeze în eventualitatea unor noi crize.
După deciziile luate în decembrie de şefii de stat şi de guvern europeni pentru completarea şi consolidarea Uniunii Economice şi Monetare, pe baza căreia funcţionează zona euro, alte propuneri sunt aşteptate luna viitoare de la Comisia Europeană, pentru crearea unui mecanism unic de lichidare a băncilor.
Tot luna viitoare, la Consiliul European de Vară, liderii europeni vor discuta un plan de măsuri şi un calendar al acestora, ce vor fi propuse de preşedintele Comisiei Europene şi de preşedintele Consiliului European, după consultări cu statele membre, scopul fiind acelaşi - crearea unei uniuni economice şi monetare veritabile şi aprofundate.
Cum poate fi realizată aceasta? Responsabilii europeni spun că este posibil printr-o mai bună integrare bancară, bugetară şi economică, iar pe termen lung, politică a statelor membre ale Uniunii.
Deja au fost puse la punct în ultimul timp o serie de politici şi instituţii care au îmbunătăţit răspunsul la criză al zonei euro şi al Uniunii în general.
Beneficiile unei uniuni bancare
Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, spunea marţi că zona euro ar fi făcut faţă mai uşor recentei crize dacă ar fi avut la dispoziţie instrumentele care au fost create între timp.
Este vorba despre semestrul european de coordonare a politicilor economice ale statelor membre ale Uniunii, reforma, considerată crucială, a sistemului european de statistică, înfiinţarea Mecanismului european de stabilitate, care oferă împrumuturi ţărilor cu probleme financiare şi care în viitor va fi capabil să ajute direct la recapitalizarea băncilor.
O altă realizare importantă este acordul liderilor europeni pentru un mecanism unic de supraveghere a băncilor, care va fi completat cu un mecanism unic de lichidare a băncilor cu probleme, ca principale puncte de reper ale viitoarei Uniuni bancare.
Comisarul pentru afaceri economice şi monetare, Olli Rehn, a explicat care vor fi beneficiile unei uniuni bancare.
"Construirea unei uniuni bancare va îmbunătăţi stabilitatea financiară, prin aranjamente comune şi credibile pentru supravegherea şi lichidarea băncilor. Uniunea bancară va îmbunătăţi stabilitatea financiară şi prin ruperea legăturii dintre datoriile băncilor şi datoriile suverane ale statelor", a spus Olli Rehn.
Buget central pentru zona euro
Toate acestea sunt măsuri pe termen scurt şi mediu, iar pe termen lung, consolidarea Uniunii economice şi monetare va presupune inclusiv crearea unui buget central al zonei euro.
Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a atras atenţia că integrarea economică nu poate fi făcută fără o integrare politică.
"Uniunea monetară, uniunea bancară şi uniunea politică trebuie să evolueze împreună, în perspectiva viitoarei dezvoltări a Uniunii economice şi monetare", a spus Jose Manuel Barroso.
El a apreciat că este nevoie de o dezbatere publică despre cât de departe vor să meargă statele membre ale Uniunii cu integrarea politică, dar şi despre voinţa şi capacitatea europenilor de a reforma instituţiile politice ale Uniunii.