Tranziţie "lină" a Letoniei către moneda euro
Trecerea la Letoniei la moneda euro provoacă însă îngrijorare în rândul populaţiei, potrivit presei de la Riga, dar şi al instituţiilor media internaţionale.
10 Ianuarie 2014, 19:46
Preşedintele Comisiei Europene şi alţi înalţi oficiali de la Bruxelles participă vineri, la Riga, la o serie de evenimente care marchează intrarea Letoniei în zona euro.
Procesul de convergenţă este aproape de final. Moneda naţională circulă în paralel cu euro până pe 15 ianuarie.
Trecerea la euro provoacă însă îngrijorare în rândul populaţiei, potrivit presei de la Riga, dar şi al instituţiilor media internaţionale.
Numărul sesizărilor făcute de letoni la Autoritatea pentru Protecţia Consumatoriului ar fi crescut, fiind reclamată, printre altele, creşterea preţurilor sau refuzul comercianţilor de a mai primi bancnote cu valoare mare în moneda naţională.
La nivel oficial, Ministerul Economiei din Letonia estima o uşoară creştere a preţurilor de 0,2 - 0,3%.
Nu este acum foarte clar dacă numărul mare de plângeri depuse la Autoritatea pentru Protecţia Consumatorului nu demonstrează, de fapt, un sentiment generalizat de nesiguranţă.
53% dintre letoni susţin adoptarea monedei unice
Chiar dacă Bruxelles-ul le cere statelor membre care îndeplinesc criteriile să adopte moneda euro, cetăţenii din respectivele ţări pot împiedica acest lucru prin referendum.
Parlamentul leton s-a opus însă unei astfel de consultări, fapt care a amplificat un sentiment negativ în rândul populaţiei - comentează "New York Times".
Însă, potrivit ultimului eurobarometru făcut în Letonia la finalul anului trecut, 53% din populaţie susţinea adoptarea monedei euro.
Acum, după ceva mai mult de o săptămână în care s-au făcut plăţi în moneda naţională şi s-a primit rest în euro, au apărut inclusiv probleme provocate de refuzul unor comercienţi de a mai accepta bancnote cu valoare mare de teamă să nu rămână blocaţi cu ele.
Dincolo de aceste obstacole de început, la care se poate adăuga şi dificultatea populaţiei trecută de o anumită vârstă de a se obişnui cu schimbarea, datele publicate vineri de Comisia Europeană sugerează că tranziţia a fost, în linii mari, lină.
Nouă din zece plăţi la magazine se fac acum în euro, băncile şi poşta lucrează cu euro, iar sistemele informatice, inclusiv cele de taxe şi impozite sau ajutoare sociale au fost adaptate.
Comisia Europeană precizează într-un comunicat că a fost informată de plângerile făcute de letoni la Protecţia Consumatorului, dar că autorităţile letone au asigurat că fac controale şi sancţionează practicile abuzive.