Transporturile maritime din Grecia, blocate
Lucrătorii portuari au intrat în grevă, după ce funcţionarii publici şi profesorii apelaseră şi ei la aceeaşi metodă de protest.
Articol de Monica Chihaia, Atena, 22 Aprilie 2010, 15:38
Administraţia publică şi transporturile maritime din Grecia sunt blocate. Şcolile de stat sunt închise, iar reprezentanţii Federaţiei funcţionarilor publici participă la un miting în centrul Atenei.
Lucrătorii portuari din Pireu au continuat greva, deşi aceasta a fost declarată ilegală. Sindicaliştii protestează faţă de măsurile de austeritate impuse pentru redresarea situaţiei financiare a ţării.
Se apreciază că la mitingul de aici participă zeci de mii de oameni. Manifestarea este mult mai paşnică însă decât am fost obişnuiţi în ultima vreme.
Protestatarii solicită retragerea măsurilor de reducere a veniturilor şi de aplicare a noilor politici fiscale. De asemenea, sprijinirea fondurilor de pensii, reglementarea relaţiilor de lucru şi asigurarea locurilor de muncă. Greviştii revendică şi o corectare a proiectului de lege a asigurărilor sociale, care prevede în principal ridicarea limitei de vârstă pentru pensionare şi reducerea pensiilor.
Miercuri au început discuţiile guvernului de la Atena cu reprezentanţii Fondului Monetar, ai Uniunii Europene, ai Băncii Centrale Europene pe tema sprijinului acordat Greciei în această situaţie financiară dificilă.
"Dacă vom începe consultările cu oficialii Uniunii Europene şi cu Fondul Monetar Internaţional, va trebui să le recunoaştem un rol politic. Atunci, haideţi să negociem cu ei toate solicitările" a declarat preşedintele Federaţiei lucrătorilor din sectorul public.
De cealaltă parte, guvernanţii sunt cu spatele la zid. Oficialii europeni şi Fondul Monetar Internaţional cer implementarea mai multor măsuri mai drastice, continuarea cu orice cost politic a programului de reformă.
Ministrul grec al economiei a solicitat să nu fie făcute declaraţii. Cu toate acestea, în presa de astăzi a apărut o ştire care a explodat realmente: deficitul bugetar al ţării se ridică 13,6%, şi nu 11%, aşa cum se ştia. Ca atare, cabinetul nu poate da înapoi.
Va accepta să acţioneze în condiţiile impuse, pentru a acţiona deci mecanismul de sprijin economic cât mai curând, sperând totuşi mai mult într-o implicare europeană decât a Fondului Monetar Internaţional.
Premierul Georgios Papandreou a declarat miercuri, în perspectiva protestelor de astăzi: "Este nevoie de timp şi bani pentru a intra în normalitate".