Transportatorii greci au decis încetarea grevei
Transportatorii greci au decis încetarea grevei după şase zile de proteste faţă de intenţia guvernului de a liberaliza sistemul de acordare a licenţelor, informează agenţia Reuters.
Articol de Monica Chihaia, Atena, 01 August 2010, 14:44
Conform agenţiei Reuters, transportatorii greci au decis încetarea grevei după şase zile de proteste, cedând în faţa guvernului elen.
În urma adunării generale de urgenţă, cu o minimă majoritate s-a decis încetarea grevei, a spus George Tzortzatos, lider al confederaţiei transportatorilor greci.
Camionagii greci au pus capăt unei greve generale de 6 zile, care fusese declanşată în semn de protest faţă de intenţia guvernului de a liberaliza sistemul de acordare a licenţelor.
Şoferii sunt nemulţumiţi, pentru că în ultimii 40 de ani nu au mai fost emise autorizaţii noi, iar cei care le deţin le puteau vinde pentru sume cuprinse între zeci şi chiar câteva sute de mii de euro.
Reprezentanţii transportatorilor greci s-au întrunit duminică într-o adunare generală de urgenţă, pentru a examina propunerea de a-şi suspenda greva şi a relua dialogul cu guvernul.
Ministrul elen al transporturilor, Dimitris Reppas, a promis că va renunţa imediat la sancţiunile penale anunţate şi retragerea autorizaţiilor, dacă greva se va încheia astăzi.
Camionagiii, între care şoferii de cisterne cu carburanţi, protestează de o săptămână faţă de intenţia executivului de a liberaliza sistemul de acordare a licenţelor.
Unii şoferi respectă, începând de ieri, ordinul autorităţilor de a se întoarce la lucru, fapt ce lasă să se întrevadă o normalizare a situaţiei din ultimele zile, când benzinăriile nu au fost alimentate.
Condiţiile guvernului
Propunerea de reluare a dialogului a venit, sâmbătă seară, din partea ministrului transporturilor, Dimitris Reppas, care a promis că va renunţa imediat la sancţiunile penale anunţate şi retragerea autorizaţiilor, dacă greva se va încheia astăzi.
O altă condiţie este ca protestatarii să-şi asume angajamentul de a nu recurge la noi demonstraţii pe durata dezbaterilor proiectului de lege privind liberalizarea aşa-numitelor profesii inchise, care urmează să fie votat la sfârşitul lunii septembrie.
Ministrul a mai precizat că dialogul va analiza strict chestiuni privind asigurările sociale şi reglementările fiscale menite să asigure amortizarea licenţelor dobândite în ultimii ani prin comercializare.
Reamintim că, în acest sector de activitate, statul nu a mai emis în ultimii 40 de ani noi autorizaţii, acestea fiind comercializate de cei care le deţineau contra unor sume cuprinse între zeci şi chiar câteva sute de mii de euro.
Coadă la o staţie de benzină din Atena. Foto: Reuters.
Se aprecia că propunerea va fi adoptată de grevişti, conştienţi că pierd tot mai mult teren; aceasta, şi datorită faptului că piaţa a început să fie alimentată cu combustibil odată cu rechiziţionarea cisternelor şi folosirea celor din dotarea armatei.
Surse ale guvernului estimează că situaţia s-a îmbunătăţit şi se va normaliza începând de mâine.