Transnistria, "instrument de şantaj împotriva Republicii Moldova"
Ambasadorul USA la Chişinău afirmă că Rusia foloseşte regiunea separatistă transnistreană ca un instrument de şantaj împotriva Republicii Moldova pentru a o menţine în sfera sa de influenţă.
Articol de Radio Chișinău, 11 Aprilie 2024, 13:25
Dosarul transnistrean este strâns legat de evoluţia războiului din Ucraina care a schimbat în totalitate viziunea asupra conflictelor în regiune, a declarat astăzi vicepremierul pentru reintegrare Oleg Serebrian, în cadrul Forumului pentru Reintegrare care are loc la Chişinău.
Trupele ruse staţionate ilegal în stânga Nistrului şi depozitul de armament de la Cobasna reprezintă factori de risc pentru securitatea regională, au subliniat participanţii în cadrul primului panel de discuţii.
Reprezentanta specială a Uniunii Europene pentru procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană, Dorota Dlouchy-Suliga, a declarat că integrarea europeană a Republicii Moldova trebuie să se întâmple concomitent cu procesul de reintegrare a ţării.
"Viitorul Republicii Moldova nu poate fi luat ostatic de conflictul transnistrean", a subliniat oficialul european, adăugând că reintegrarea este un proces care trebuie să fie asumat nu doar de o singură instituţie, ci la nivel general în cadrul unui dialog deschis şi constructiv între cele două maluri ale Nistrului.
De mai bine de 30 de ani Rusia foloseşte regiunea separatistă transnistreană ca un instrument de şantaj împotriva Republicii Moldova pentru a o menţine în sfera sa de influenţă, a subliniat în discursul său şi ambasadorul Statelor Unite la Chişinău, Kend D. Logsdon.
Diplomatul s-a referit la dependenţa energetică folosită de Federaţia Rusă ca principala pârghie de interferenţă în treburile interne ale Republicii Moldova, de care ţara a reuşit să se elibereze prin conectarea sistemului naţional energetic la cel european, după declanşarea războiului din Ucraina.
Kyivul nu vede continuarea unui dialog la masa de tratative cu Rusia agresoare, a menţionat, în deschiderea panelului de discuţii, ambasadorul cu misiuni speciale al Ucrainei responsabil de dosarul transnistrean, Păun Rohovei, făcând referire la formatul de negocieri 5+2 care nu mai poate fi aplicat în reglementarea conflictului.
El a dat asigurări că Ucraina va continua să sprijine Republica Moldova în procesul de reintegrare, în contextul în care trupele şi armamentul depozitate în regiunea separatistă constituie o ameninţare de securitate şi pentru Ucraina.
Directorul Institutului Pentru Iniţiative Strategice, Vlad Kulminski, a subliniat eforturile şi sacrificiile armatei şi poporului ucrainean care în prezent asigură pacea şi securitatea şi în Republica Moldova. Potrivit lui, conflictul din regiunea separatistă nu mai este unul îngheţat, iar costurile pentru reintegrare vor fi de lungă durată.