Transnistria "a împiedicat unirea Basarabiei cu România"
Fostul preşedinte al României Ion Iliescu a declarat luni seara la Chişinău că iniţiativa unirii ar fi trebuit să vină de la autorităţile din Republica Moldova şi că unirea a fost împiedicată de Transnistria.
Articol de Lina Grâu, Chişinău, 18 Octombrie 2011, 09:14
În cadrul evenimentului de lansare a cărţii sale "Fragmente de viaţă şi istorie trăită", fostul preşedinte al României, Ion Iliescu, a declarat luni seara la Chişinău că Transnistria este acel factor care a împiedicat unirea Basarabiei cu România la începutul anilor 90.
Ion Iliescu a mai spus că iniţiativa unirii ar fi trebuit să vină nu de la Bucureşti, ci de la Chişinău, aşa cum s-a întâmplat în cazul celor două Germanii.
"Unitatea Germaniei s-a făcut prin impulsul de la est spre vest. Aici nu Bucureştiul trebuia să fie factorul activ care să determine aşa ceva, ci din contra", a declarat Ion Iliescu.
Mai mult, fostul preşedinte al României a adăugat că "aici sunt şi probleme mai complicate, pe care nemţii nu le-au avut. Adică Stalin, din acest punct de vedere, a fost de o parşivenie extraordinară".
În acest sens, Ion Iliescu a precizat că "teritoriul ocupat - Basarabia şi Bucovina de Nord l-a împărţit în trei - o parte la nord, alta la sud în Ucraina, plus Republica sovietică moldovenească şi a ataşat un teritoriu care nu a fost niciodată a României - Transnistria. Ei, Transnistria a şi devenit "cuiul lui Pepelea" în toată această evoluţie politică".
Perspectiva comună a României şi Republicii Moldova, a subliniat Iliescu, este construcţia europeană şi realizarea unui cadrul în care importanţa frontierelor va dispărea.
Ion Iliescu a mai declarat că slăbiciunea forţelor politice româneşti din Republica Moldova este faptul că s-au autoproclamat toate formaţiuni de dreapta, lăsând segmentul de stânga la latitudinea forţelor rusofone.
Lansarea de carte a fost organizata cu sprijinul Fundatiei Edelweiss, care apartine vicepresedintelui Partidului Democrat, Vladimir PLahotniuc, iar la eveniment au participat si primii doi presedinti ai Republicii Moldova - Mircea Snegur si Petru Lucinschi.