"Transformare pozitivă" a relaţiilor SUA - Franţa
François Hollande şi Barack Obama, au publicat o declaraţie comună în publicaţiile "Washington Post" şi "Le Monde", în care salută transformarea pozitivă a relaţiilor bilaterale.
10 Februarie 2014, 14:33
Preşedintele Franţei, François Hollande, începe luni o vizită de trei zile în SUA, cu o agendă care include de la teme de politică externă până la întâlniri cu lideri de pe piaţa internetului, precum Google, Facebook sau Twitter.
În ajunul vizitei, cei doi preşedinţi, François Hollande şi Barack Obama, au publicat o declaraţie comună în publicaţiile "Washington Post" şi "Le Monde", în care salută transformarea pozitivă a relaţiilor bilaterale în ultimii ani.
"Relaţia dintre ţările noastre s-a transformat în ultimii ani, mai ales după ce Franţa a revenit în Comandamentul Alianţei NATO" - putem citi în articolul semnat de Barack Obama şi François Hollande. "Interesele şi valorile noastre sunt foarte apropiate şi de aceea am reuşit să trecem la o nouă etapă a alianţei noastre", scriu cei doi şefi de stat.
Şi ei amintesc eforturile comune pentru a împiedica Iranul să se doteze cu arme nucleare şi presiunile asupra regimului de la Damasc, care au permis elaborarea planului de distrugere a armelor chimice siriene.
Dintre domeniile de cooperare între SUA şi Franţa, este amintit, de asemenea, schimbul de informaţii pentru combaterea terorismului în lume.
Liderul american şi cel francez evocă totodată cooperarea în Africa, situaţia din Mali, unde forţele franceze şi cele ale Uniunii Africane au beneficiat de ajutorul american în materie de logistică şi de informaţii, reuşnd astfel să oblige Al Qaeda să dea înapoi.
Cei doi şefi de stat amintesc importanţa relaţiei economice dintre Franţa şi SUA, schimburile comerciale dintre cele două ţări reprezentând aproximativ 1 milion de locuri de muncă.
Şi atât Barack Obama, cât şi François Hollande subliniază importanţa luptei contra încălzirii climatice, amintind că anul viitor la conferinţa asupra climatului de la Paris se va căuta un acord mondial ambiţios pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.