Tragedia poloneză consolidează relaţiile cu Rusia
Polonezii au apreciat reacţia Rusiei faţă de tragedia de la Smolensk, solidaritatea spontană manifestată de oamenii obişnuiţi dar şi a liderilor de la Moscova.
20 Aprilie 2010, 10:05
20 dintre cele 96 de victime ale catastrofei aviatice de la Smolensk încă nu au fost indentificate, anunţă Parchetul Militar Polonez, care precizează că procedurile de indentificare urmează să se încheie pe 21 aprilie.
După funeraliile de duminică ale preşedintelui Lech Kaczyñski şi soţiei acestuia, înhumaţi în cripta Catedralei Wawel din Cracovia, ceremonii similare vor avea loc pentru unele oficialităţi politice şi militare, în cursul acestei săptămâni.
Luni a fost înhumat şi fostul preşedinte polonez, Ryszard Kaczorowski, mort şi el în accident, la vârsta de 91 de ani. Dincolo de aceste tragedii, relaţiile dintre Federaţia Rusă şi Polonia par să se consolideze.
"Timp de 70 de ani, Katyn a divizat cele două popoare, iar ascunderea adevărului despre acele evenimente nu a permis rănilor să se cicatrizeze. Dar tragedia care s-a întâmplat în urmă cu opt zile, compasiunea şi ajutorul din partea poporului frate rus, au reînviat în noi speranţa de reconciliere între cele două popoare".
Aceste cuvinte pe care episcopul de Cracovia le-a rostit la slujba de înmormântare a preşedintelui Lech Kaczyñski, cuvinte pe care le-a adresat nominal preşedintelui Dmitri Medvedev, prezent la ceremonia din Catedrala Sfânta Maria, rezumă numeroasele comentarii care s-au făcut în aceste zile pe tema viitorului relaţiilor dintre cele două ţări.
Polonezii au apreciat reacţia Rusiei, solidaritatea spontană manifestată de oamenii obişnuiţi, dar pentru că tragedia de la Smolensk să devină un început al apropierii istorice şi reîncălzirii relaţiilor politice, la fel de important urmând să fie gesturile liderilor de la Moscova.
Prezenţa premierului Vladimir Putin, alături de premierul polonez, Donald Tusk, la ceremoniile oficiale de la Katyn, consacrate comemorării a 70 de ani de la masacrul din 1940 a fost prima unui oficial rus de asemenea rang la aceste ceremonii.
Vladimir Putin a declarat atunci că este o crimă a regimului totalitar, care nu poate fi nicicum justificată şi care în Rusia a primit deja o apreciere clară, ce nu va fi niciodată revizuită.
Mai târziu, el a explicitat, numindu-i vinovaţi pentru masacrul ofiţerilor polonezi pe Stalin şi Beria, şeful NKVD-ului.
După catastrofa de la Smolensk, preşedintele Dmitri Medvedev a adresat polonezilor un mesaj de condoleanţe şi solidaritate, al cărui text a fost postat pe site-ul Kremlinului în limba polonă, un gest de asemenea în premieră, ca şi decretarea în Rusia a doliului naţional în memoria victimelor accidentului aerian.
Un gest fără îndoială extrem de important a fost şi prezenţa lui Dmitri Medvedev al funeraliile lui Lech Kaczyñski. Medvedev a condamnat încă o dată crimele de la Katyn şi l-a numit pe Stalin drept principal responsabil pentru acestea şi a repetat că poziţia statului rus faţă de această problemă este de mult formulată şi rămâne neschimbată.