Tragedia evreilor de pe vasul Struma
Pe 24 februarie 1942, peste şapte sute de evrei din România şi-au pierdut viaţa când vasul Struma a fost scufundat de un submarin sovietic.
25 Februarie 2010, 11:53
Pe 24 februarie 1942, 768 de evrei din România au murit când vasul "Struma", care urma să ajungă în Orientul Apropiat, s-a scufundat.
Pasagerii care plătiseră un preţ exorbitant au ajuns la Istanbul unde au rămas peste două luni, pentru că, la insistenţele guvernului britanic, autorităţile turceşti au decis să împiedice imigrarea evreilor şi, prin urmare, nu au permis vasului să-şi continue călătoria spre Palestina britanică.
După 70 de zile, vaporul a fost remorcat şi dus în apele Bosforului unde a fost scufundat de un submarin sovietic.
Tragedia vasului Struma constituie un capitol din istoria obştei evreilor originari din România.
"Situaţia evreilor din România în acea vreme a fost de aşa natură încât orice mişcare a evreilor s-a dovedit că duce în pragul disperării", a spus doctorul în istorie Shlomo Leibovici Lais, preşedintele Asociaţiei Culturale Mondiale a evreilor originari din România.
Acesta a mai adăugat că evreii de atunci erau asupriţi de regimul fascist care a dominat România şi ca dovadă, o parte din cei care s-au pierdut pe vasul Struma au fost aduşi sau au fugit din lagărele de muncă obligatorii.
"Pe de altă parte, nemţii, care erau departe de a vedea cu ochi buni asemenea plecări şi, dacă cineva credea că URSS va dovedi cel puţin simpatie pentru cei care fug din iadul nazist, iată că tocmai ea a torpilat acest vas", a spus Shlomo Leibovici Lais.
Preşedintele Asociaţiei Culturale Mondiale a evreilor originari din România susţine că dacă nu erau englezii care se opuneau oricărei imigrări, atunci Turcia ar fi permis trecerea vasului prin strâmtori şi înaintarea acestuia spre Palestina de atunci.
"Struma rămâne un simbol pentru o situaţie internaţională insuportabilă şi acum lumea ar trebui să privească acest episod ca un avertisment pentru ce se poate întâmpla", a concluzionat Shlomo Leibovici Lais.