Tony Blair, turneu diplomatic în Orientul Mijlociu
Cvartetul internaţional se reuneşte pe 11 aprilie pentru a încerca să deblocheze negocierile dintre israelieni şi palestinieni. Ultima rundă de discuţii a avut loc la 25 ianuarie 2011.
03 Aprilie 2012, 08:40
În Orientul Mijlociu are loc o intensă activitate diplomatică în perspectiva apropiatei reuniuni a cvartetului internaţional compus din reprezentanţi ONU, ai Statelor Unite, Uniunii Europene şi Rusiei, care speră că vor reuşi deblocarea negocierilor de pace dintre israelieni şi palestinieni.
Tony Blair, trimisul special al cvartetului mediatorilor internaţionali pentru procesul de pace din Orientul Mijlociu, s-a întâlnit separat cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu, şi premierul Autorităţii Palestiniene de la Ramallah, Salam Fayyad, într-un efort de a menţine angajate părţile.
Vizita lui Blair în Orientul Mijlociu are loc înaintea reuniunii de la Washington a cvartetului programată pentru 11 aprilie.
Blair are consultări şi în Iordania.
Emisarul american David Hale urmează să sosească în zonă pentru întrevederi în acelaşi scop la Ierusalim şi Ramallah.
Un oficial de la Ierusalim a declarat că Israelul a urmărit reluarea negocierilor cu palestinienii şi, în acest sens, s-a desfăşurat o activitate diplomatică intensă în spatele scenei.
Tony Blair este caracterizat drept un interlocutor relevant atât în interior, cât şi în exterior.
Biroul premierului israelian a apreciat eforturile diplomatice întreprinse de Tony Bliar în mod special în ultimele săptămâni.
În luna ianuarie, negociatorul israelian Yitzhak Molcho s-a întâlnit cu Saeb Erakat, din conducerea palestiniană de la Ramallah.
Cinci runde de discuţii în Iordania
Au fost cinci întâlniri pregătitoare în Iordania, ultima rundă a fost pe 25 ianuarie, când palestinienii au spus că nu vor relua dialogul direct decât dacă Israelul opreşte construcţiile în colonii, iar ca bază de negocieri să fie luate în considerare liniile de demarcaţie din 1967.
De asemenea, palestinienii au cerut eliberarea unui număr de deţinuţi membri ai organizaţiei Fatah.
La sfârşitul lunii ianuarie şi începutul lunii februarie, Tony Blair a fost implicat în discuţii intense cu premierul Benjamin Netanyahu, în vederea creării unui pachet de stimulente economice pentru a menţine deschise contactele cu palestinienii.
Problemele discutate la începutul anului au fost de natură economică, în primul rând, cu intenţia de a se oferi palestinienilor un acces mai mare pentru zona C, cu scopul dezvoltării economiei palestiniene.
Cum a reacţionat preşedintele Mahmoud Abbas? A semnat la Doha, la începutul lunii februarie, un acord cu Hamas, în condiţiile în care organizaţia islamistă nu recunoaşte Israelul.
Reconcilierea Fatah-Hamas şi perspectiva formării unui guvern palestinian de uniune arată mai degrabă adevărata intenţie a palestinienilor de a nu relua tratativele cu guvernul Netanyahu.
În aprilie va avea loc, la Washington, reuniunea cvartetului mediatorilor internaţionali, care încearcă, din nou, relansarea procesului diplomatic.