Tinerii din Europa îşi găsesc greu locuri de muncă
În Spania procentul şomerilor tineri a ajuns la 51%, în Italia se apropie de 36%, în Irlanda de 30%, iar în ţări ca Polonia, considerată un model pe timp de criză, rata a ajuns la peste 26%.
23 Mai 2012, 13:47
Printre principalele preocupări la nivel internaţional şi în mod deosebit în Europa este şomajul în rândul tinerilor, pentru reducerea căruia se aşteaptă soluţii inclusiv de la summitul din această seară de la Bruxelles.
Rata de neocupare a persoanelor cu vârste până în 25 de ani a atins nivelul record în unele state ale Uniunii şi este în continuă creştere.
"Creează dezechilibre sociale, economice şi politice majore", atrage atenţia Biroul Internaţional al Muncii, organizaţia de profil a Naţiunilor Unite.
Tinerii de pretutindeni întâmpină dificultăţi tot mai mari în accesul pe piaţa muncii.
Calitatea slujbelor pentru ei e tot mai slabă şi apare frecvent un aşa numit "fenomen al descurajării".
Tinerii sunt tot mai pesimişti şi renunţă la demersurile pentru găsirea unui serviciu.
Costurile generate de această situaţie depăşesc în Uniunea Europeană două miliarde de de euro pe săptămână.
La Geneva începe miercuri un forum dedicat tinerilor şi accesului lor pe piaţa muncii, în cadrul căruia va fi dezbătut si cel mai nou raport pe această temă.
Criza creşte numărul şomerilor tineri
În lume sunt în jur de 1,2 miliarde de tineri cu vârste între 15 şi 24 de ani.
90% dintre ei trăiesc în ţări emergente şi reprezintă o treime din forţa de muncă, după statisticile Naţiunilor Unite.
În schimb, în statele deja dezvoltate a apărut fenomenul îmbătrânirii populaţiei.
Sunt două situaţii la fel de grave, spun cei de la Biroul Internaţional al Muncii.
În context, este nevoie de ajustări rapide pentru a nu agrava dezechilibrele deja create.
Din raportul care va fi dezbătut în această săptămână la Geneva reiese că fenomenul şomajului în rândul tinerilor a fost agravat de criza economică, dar nu şi creat de starea precară a economiei globale.
Asta şi pentru că, deşi numărul persoanelor tinere angajate a crescut din 2000 până astăzi cu peste şaisprezece milioane, ritmul demografic a fost cu mult mai mare.
În Uniunea Europeană, ultimele date publicate de Biroul de Statistică vorbesc de o creştere a şomajului în rândul tinerilor sub 25 de ani.
În Spania de pildă, procentul a ajuns la 51%, în Italia se apropie de 36%, în Irlanda de 30%, iar în ţări ca Polonia, considerată un model pe timp de criză, rata tinerilor şomeri a ajuns la peste 26%.
"O situaţie foarte gravă", admitea şi comisarul european pentru muncă, László Andor.
"În unele state situaţia este chiar dramatică, deoarece mai mult de o treime din cei din cei sub 25 de ani nu au o slujbă. Rata şomajului în rândul tinerilor care nu au nici studii superioare, nici vreo pregătire profesională este şi mai mare. Ne aflăm într-un moment critic. Lipsa unor măsuri eficiente şi imediate ne costă în jur de două miliarde de euro pe săptămână", a declarat László Andor.
Soluţii pentru scăderea şomajului
Investiţiile şi antreprenoriatul, finanţarea programelor de pregătire profesională din Fondul Social European, facilitarea accesului la piaţa comună mobilă a muncii sunt printre soluţiile pe care le propune Comisia Europeană, soluţii care nu par să aibă însă efectul rapid dorit, din moment ce rata şomajului este în continuă creştere.
Mai mult, în raportul Biroului Internaţional al Muncii se arată că sunt mari probleme legate şi de accesul la slujbe de calitate.
Aceasta pentru că, explică autorii raportului, fie standardele de calitate din universităţi au scăzut, fie există o prăpastie între specializările tinerilor şi profilul slujbelor disponibile pe piaţă.
Se observă şi o creştere a numărului de tineri descurajaţi, adică a acelora care renunţă pur şi simplu la a-şi căuta serviciu din cauza şanselor mici pe care le-ar avea demersul lor pe timp de criză sau a numărului mic de slujbe libere în domeniul în care s-au pregătit.
În context, în perioada 2004 - 2008, numărul tinerilor care s-au angajat de nevoie în domenii cu care nu au nicio legătură a crescut de la cincizeci şi unu de milioane la peste şaizeci şi două de milioane.
Raportul prezentat la Geneva evidenţiază eforturile făcute după 2005 în estul Asiei, dar procentul ţărilor de pe glob care au dezvoltat strategii concrete pentru tinerii lor este în continuare mic, în jur de 30%.
În România, rata şomajului în rândul tinerilor este peste media europeană, iar strategia pentru combaterea fenomenului se leagă de ajutoare şi stimulente financiare acordate firmelor care angajează începători, dar şi pe încurajarea antreprenoriatului în rândul tinerilor.