Theresa May este primul lider străin primit de noul şef de la Casa Albă
Premierul britanic, Theresa May, spune că preşedintele american, Donald Trump, a confirmat că susţine sută la sută NATO
28 Ianuarie 2017, 00:36
"În vreme ce voi vă restauraţi naţiunea, noi o restaurăm pe a noastră. Avem ocazia şi cu adevărat responsabilitatea să restaurăm relaţia noastră specială pentru această nouă eră. Avem ocazia să conducem din nou împreună". Primul ministru britanic Theresa May a fost primită la Philadelphia de republicanii din Congres în ovaţii. Ei s-au aflat la o conferinţă anuală acolo.
Statele Unite şi Marea Britanie pot conduce lumea din nou împreună, aşa cum au făcut-o atunci când au fost create Naţiunile Unite, NATO, Fondul Monetar Internaţional şi alte organizaţii internaţionale, pe care preşedintele american le-a criticat dur. Într-un discurs de mai mult de 30 de minute, preludiu al întâlnirii de ieri, de la Casa Albă cu preşedintele Trump, Theresa May şi-a declarat aprecierea pentru viziunea asupra lumii a noului preşedinte american, dar a reamintit că America are obligaţii internaţionale.
Theresa May: "Este în interesul nostru să ne ridicăm cu putere împreună să ne apărăm valorile, interesele şi ideile în care credem. Aceasta nu înseamnă o revenire la politicile eşuate ale trecutului. Zilele în care America şi Marea Britanie au intervenit în ţări suverane cu intenţia de a remodela lumea după chipul nostru s-au sfârşit, dar nici nu ne putem permite să stăm deoparte cu indolenţă, când ameninţarea este reală şi când este în interesul nostru să intervenim, fie că este vorba despre securitatea Israelului în Orientul Mijlociu sau despre cea a statelor baltice în estul Europei, trebuie să ne ridicăm întotdeauna pentru prietenii şi aliaţii noştri din ţările democratice care se află în vecinătăţi dure."
Doamna May a recunoscut nevoia de a lucra cu Rusia pentru a pune capăt războiului din Siria, dar a smuls aplauze din partea republicanilor din Congres atunci când a prevenit în legătură cu preşedintele Vladimir Putin.
Theresa May: "Cu preşedintele Putin, sfatul meu este "angajează dialog, dar fii în gardă!"
În conferinţa de presă comună încheiată cu puţin timp în urmă, preşedintele Trump a fost întrebat ce mesaj îi va transmite preşedintelui Putin în convorbirea telefonică pe care cei doi o vor avea astăzi şi cât de aproape este domnul Trump de a ridica sancţiunile impuse Rusiei pentru anexarea Crimeii şi agresiunea în estul Ucrainei.
Donald Trump: "Vom vedea cum va decurge. În ce priveşte sancţiunile este foarte devreme să vorbim despre ele, dar în mod ideal dorim să avem relaţii foarte bune cu toate ţările, ceea ce nu se va întâmpla în mod necesar. Dacă putem avea o foarte bună relaţie cu Rusia, cu China, cu alte ţări, aceasta ar fi extraordinar. Nu pot da garanţii, dar dacă se va întâmpla astfel ar fi un punct pozitiv, nu unul negativ".
Theresa May a fost mult mai tranşantă.
Theresa May: "Noi credem că sancţiunile trebuie continuate, până când vom vedea Acordul de la Minsk complet aplicat".
De altfel, Theresa May a vorbit în numele preşedintelui Trump despre angajamentul acestuia faţă de NATO, smulgând public promisiunea.
Theresa May: "Suntem uniţi în recunoaşterea NATO ca pilon al al apărării colective, iar astăzi am reafirmat angajamentul nostru de neclintit faţă de această alianţă. Domnule preşedinte cred că aţi spus că susţineţi sută la sută NATO!"
Premierul britanic a muncit mult pentru a obţine invitaţia, drept care şi-a maximalizat efortul de a consolida relaţia specială transatlantică şi de a obţine un acord comercial bilateral de liber schimb, după ce Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană.
Donald Trump pare entuziast în a avea un acord de liber schimb cu Marea Britanie, deşi nu agrează în general asemenea acorduri comerciale. Conştientă că Brexitul îi va modela moştenirea politică, doamna May înceracă să demonstreze, vizitând atât de rapid Statele Unite după inaugurarea noii preşedinţii Trump, că Marea Britanie poate prospera în afara Uniunii Europene, în ciuda criticilor de acasă că l-ar linguşi pe Donald Trump.