"The Social Network" a triumfat la Globurile de Aur
Distincţia Globul de Aur la categoria cel mai bun film a fost obţinută de producţia "The Social Network" în regia americanului David Fincher, căruia i-a fost decernat premiul pentru regie.
17 Ianuarie 2011, 08:45
În sala Balului Internaţional al hotelului Beverly Hilton, în care câteva zeci de vedete au primit pe scenă Globurile de Aur ale celei de-a 68-a ediţii a premiilor Asociaţiei Presei Străine de la Hollywood, alte sute de vedete ale capitalei mondiale a cinematografiei aclamau din public.
A fost frenetic aplaudat actorul Robert de Niro care a primit premiul Cecil B.DeMille pentru întreaga sa carieră dedicată filmului.
Globul de Aur la categoria cel mai bun film a fost obţinut de filmul "The Social Network" , în regia americanului David Fincher, căruia i-a fost decernat premiul pentru regie.
Trei filme au intrat într-o relativ imprevizibilă competiţie pentru categoria cel mai bun film dramă la această a 68-a ediţie a Globurilor de Aur acordate de Asociaţia Presei Străine de la Holywood: "The King’s Speech", "The Social Network" şi "The Fighter".
Deşi "The King’s Speech" era considerat favorit, "The Social Network" al regizorului american David Fincher a câştigat Globul de Aur.
"The Social Network" primise deja avizele favorabile din partea criticilor de film atât din Los Angeles cât şi din New York, care l-au desemnat cel mai bun film al anului.
Pelicula prezintă povestea tânărului fondator al Facebook, Mark Zuckerberg. Cu o distribuţie tânără, David Fincher a început filmările la "The Social Network" în octombrie 2009 . Filmul a ieşit pe marile ecrane un an mai târziu.
David Fincher s-a născut la 28 august 1962 în Denver, Colorado. A obţinut o nominalizare pentru Oscar în 2008, la categoria cel mai bun regizor pentru filmul "The Curious Case of Benjamin Button".
Inspirat de "Butch Cassidy and the Sundance Kid", David Fincher a început să facă filme la vârsta de opt ani cu un aparat de filmat cu peliculă de opt mm.
Colin Firth, cel mai bun actor într-un film dramă
Cel mai bun actor într-un film dramă este, la ediţia 2011 a Globului de Aur, britanicul Colin Firth pentru rolul din "The King’s Speech" în care, dintr-un monarh nesigur pe discursul său devine, cu ajutorul unui terapeut, un lider adevărat.
Născut în 1972, regizorul britanic Tom Hooper care semnează "The King’s Speech", a început să facă filme de scurt metraj la vârsta de 13 ani. Atunci, cu o cameră Bolex cu peliculă de 16 mm dăruită de unchiul său, Tom Hooper a a realizat un film pe care l-a intitulat "Runaway Dog".
La filmul "The King’s Speech", Tom Hooper a început să lucreze în 2009 după ce mama sa, australiancă, a fost invitată într-un teatru din Londra la o lectură a piesei după care a fost adaptat filmul.
Textul dramaturgic este o poveste despre Regele George VI şi terapeutul său care îl ajută pe nesigurul monarh să poată rosti discursuri şi să devină un lider cu adevărat. "Trebuie să citeşti această piesă", i-a recomandat regizorului mama sa.
"The King’s Speech" a fost filmat în Marea Britanie începând cu 2009.
"The Fighter", în regia americanului David O’Russell, a intrat în cinematografele americane de-abia în decembrie anul trecut.
Născut la 20 august 1958 în New York, regizorul scenarist David O’Russell a realizat o poveste cinematografică despre viaţa unui boxer profesionist. Filmul a intrat în cinematografele americane în decembrie 2010.
Spre deosebire de Oscar, Globul de Aur premiază cele mai bune filme şi cei mai buni actori pentru comedie sau muzicaluri în categorie separată faţă de filmele dramă.
"The Kids Are All Right", cea mai bună comedie
Cea mai bună comedie a fost desemnată producţia "The Kids Are All Right", un film despre un cuplu lesbian.
La categoria cea mai bună actriţă într-o comedie a câştigat Annette Bening, de 52 de ani, pentru rolul din "The Kids Are All Right" iar la categoria cel mai bun actor într-o comedie a câştigat Paul Giamatti pentru rolul din "Barney’s Version".
Pentru cei mai buni actori în miniseriale sau filme de televiziune au obţinut câte un Glob de Aur Al Pacino pentru rolul din "You Don’t Know Jack" şi Claire Danes pentru rolul din "Temple Grandin".
Cea mai bună actriţă într-un rol secundar a fost aleasă Melissa Leo pentru rolul din "The Fighter".
Pentru cel mai bun scenariu Globul de Aur a revenit lui Aaron Sorkin pentru "The Social Network".
La categoria cel mai bun film într-o limbă străină a câştigat fimul regizoarei daneze Susanne Bier, "In A Better World". Coproducţia regizorului Radu Mihăileanu, "Concertul", a fost prezentată la Globul de Aur ca film francez.