The Shard, cea mai înaltă clădire din Uniunea Europeană
La 309,6 metri, The Shard este cea mai înaltă clădire din Uniunea Europeană, devansată pe continent doar de Turnul Mercury City din Moscova, care are un avantaj de 29 de metri.
Articol de Dan Vasiliu, corespondent RRA în Marea Britanie, 31 Ianuarie 2013, 15:39
A luat naştere pe un şerveţel într-un restaurant din Berlin în anul 2000. Câteva linii înaintea aperitivului, câteva după felul principal şi înainte ca arhitectul Renzo Piano să-şi savureze desertul liniile ieşiseră deja din pagină. Spaţiul era prea mic pentru imaginaţia sa.
La 309,6 metri, The Shard este cea mai înaltă clădire din Vestul Europei, devansată pe continent doar de Turnul Mercury City din Moscova, care are un avantaj de 29 de metri. La nivel global, însă, e un pitic care stă în umbra fraţilor săi americani şi asiatici.
"E o clădire de atmosferă care se va juca cu oraşul. Va fi un simbol al luminii. După o scurtă ploaie va fi albastră, în amurg va deveni mai caldă şi mai roşie" susţine Renzo Piano. Până una alta, clădirea se joacă cu nervii multor londonezi.
"Cel mai bun lucru atunci când eşti în The Shard e că nu mai vezi The Shard" e de părere o jurnalistă care a vizitat turnul.
Umor britanic. Adevărul e, însă, că nu prea poţi avea o experienţă "Shardless" în centrul Londrei. Uneori, când e senin, vezi turnul chiar şi din zonele periferice.
Îl vezi când îţi plimbi căţelul şi îl vezi când faci joggingul de dimineaţă. E acolo în permanenţă.
Înfipt între Turnul Londrei, Tower Bridge şi Catedrala St.Paul, The Shard a atras şi atenţia celor de la UNESCO, care au avut ceva de comentat în legătură cu faptul că turnul omoară priveliştea istorică a zonei.
--fb1Ce-i drept o omoară dacă eşti la parter. Dar dacă eşti la etajul 72, la 244 de metri înălţime (aceasta este cel mai înalt punct de acces pentru public) priveliştea e imensă. Şi impresionantă.
Dacă te întreabă prietenii când te întorci acasă ce ai văzut din Londra, poţi să le spui liniştit că tot, fără să exagerezi.
Cu o singură condiţie - să fie senin, pentru că dacă sunt nori sau ceaţă, priveliştea e limitată drastic.
Promovat ca o atracţie de top, The Shard va avea însă şi preţuri de top. O vizită la etajul 72 costă 24,95 pentru adulţi şi 18,95 pentru copii şi doar dacă sunt făcute rezervări online, acesta fiind sistemul preferenţial, pentru a se evita aglomeraţia de la intrare.
Vor fi şi bilete vândute la uşă, dar vor fi foarte puţine şi vor costa ceva mai mult - 29,95, respectiv 23,95. Dar dacă eşti un şeic bogat, ai câştigat la loto sau pur şi simplu nu ştii ce să faci cu salariul lunar te poţi duce la orice oră în timpul programului (9am-10pm) şi pentru 100 eşti în liftul care urcă cu 6m/s. O dată ajuns pe platformă, nu te mai dă nimeni afară. Poţi să stai câte ore doreşti (nu sunt scaune), dar e posibil ca locul să devină cam aglomerat la un moment dat.
Dar va fi The Shard turnul care va deschide drumul unei invazii a zgârie-norilor în Londra? Mulţi se tem că da şi cred că în câteva decenii Londra va arăta ca o menajerie de sticlă.
"The Shard va fi umbrela sub care se vor adăposti şi alte clădiri de tip zgârie-nori" e de părere un reprezentant al unei organizaţii care militează pentru protejarea patrimoniului.
Şi deciziile autorităţilor locale par să îi dea dreptate, The Quill, o clădire rezidenţială care va ajunge la 109 metri, primind undă verde din partea consilierilor. Şi va fi la doar câteva zeci de metri de Shard.
Câteva date despre The Shard
- Înălţime - 309,6m; platforma cea mai înaltă pentru public este situată la etajul 72 (244m)
- Preţ bilete: de la 18,95 la 100 £ în funcţie de categorie şi de modul de achiziţionare (vezi mai sus)
- Cum se ajunge acolo? Cel mai convenabil mijloc de transport este metroul; The Shard se înalţă deasupra staţiei London Bridge. Nu există spaţii pentru biciclete şi nici parcări pentru maşini.
- În afară de privelişte mai există şi alte atracţii? Pe scurt, nu. Sunt câteva postere haioase cu personalităţi britanice în diverse ipostaze (ex.Regina Victoria stând la coadă la îngheţată) şi o muzică plăcută în boxele din lifturi, dar cu greu ar putea fi incluse la categoria "value for money".
- Ce se întâmplă la celelalte etaje? Până la etajul 28 sunt birouri, urmate de 3 etaje de restaurante. Apoi vin la rând cele 18 etaje ale hotelului Shangri-La (cu o piscină la etajul 52) deasupra cărora se află 10 apartamente cu preţuri cuprinse între 30 şi 50m£.
- Sfaturi utile: Nu mergeţi la The Shard cu bagaje mai mari de 55x38x20cm pentru că nu există garderobă şi nu veţi fi primiţi. Un binoclu v-ar ajuta să vă orientaţi; sunt 12 telescoape digitale pe platformă, care oferă detalii despre clădirile din jur, dar cu siguranţă vor fi la mare căutare. Şi foarte important, verificaţi prognoza meteo: ideal ar fi să mergeţi într-o zi cu soare, dar dacă aţi luat deja bilete şi plouă, nu intraţi în panică - reprezentanţii The Shard promit să vă reprogrameze într-o altă zi (nu se returnează banii, doar se poate alege o altă dată).