Testele rapide achiziţionate de Spania din China nu sunt utile
Mai multe laboratoare de microbiologie au probat testele şi spun că nu sunt bune deoarece nu detectează cazurile pozitive, aşa cum era de aşteptat.
26 Martie 2020, 16:53
În Spania sunt, potrivit ultimului bilanţ, 56.188 de cazuri de contaminare cu noul coronavirus şi 4.089 de persoane decedate. Astfel, astăzi Spania înregistrează cu peste 8.500 de cazuri noi faţă de ziua anterioară, dar mai puţine decese.
Laboratoarele de microbiologie din Spania au anunţat că o parte dintre testele rapide de coronavirus nu sunt utile, deoarece au o sensibilitate de numai 30% faţă de cea indicată de producătorul chinez, de 80 de procente.
Aceste teste au fost cumpărate cu intenţia de a testa un număr câta mai mare de persoane, dar specialiştii au considerat că trebuie retrase. China spune că Spania a cumpărat testele respective de la o companie care nu avea autorizaţie.
Mai multe laboratoare de microbiologie au probat testele şi spun că nu sunt bune deoarece nu detectează cazurile pozitive, aşa cum era de aşteptat.
Citaţi de cotidianul El País, experţii afirmă că testele au sensibilitate de numai 30%, ceea ce a dus la concluzia că nu are niciun sens să fie utilizate. Directorul Centrului de Alerte Sanitare, Fernando Simón, a confirmat că un lot de 9000 de teste a fost returnat producătorului chinez şi se aşteaptă teste noi, dar, în paralel, se încearcă producerea chiturilor de teste rapide în Spania.
Zilnic, laboratoarele spaniole realizează între 15 şi 20.000 de teste cu reacţie în lanţ, dar ale căror rezultate durează în medie patru ore. A surprins în Spania situaţia unei paciente din oraşul Valladolid, care a fost mutată luni de la Terapie Intensivă în salon, cu semne clare de îmbunătăţire, dar care, din păcate, a decedat in cursul zilei de ieri.
Femeia avea 82 de ani şi diverse afecţiuni. În privinţa reluării activităţii în educaţie, ministrul Isabel Celaá a anunţat astăzi că speră ca elevii să se întoarcă la şcoală la finalul lunii mai şis ă aibă, totuşi, câteva săptămâni de ore prezenţiale în luna iunie pentru a putea încheia anul şcolar.
(S.S.)