Teste suplimentare pentru muncitori imigranţi în Marea Britanie
Introducerea testului special este una din deciziile autorităţilor de la Londra prin care intenţionează să reducă posibilitatea ca sistemul de protecţie socială să fie abuzat.
Articol de Sergiu Şteţ, 13 Decembrie 2013, 15:28
Autorităţile din Marea Britanie au anunţat că începând de astăzi, muncitorii migranţi care solicită ajutoare sociale vor trebui să dea un test special prin care vor fi chestionaţi în legătură cu cunoştinţele de limbă engleză şi eforturile depuse în ţara de origine pentru a-şi găsi un loc de muncă.
Introducerea testului special, cu peste 100 de întrebări, este doar una din deciziile anunţate de autorităţile de la Londra prin care intenţionează să reducă posibilitatea ca sistemul de protecţie socială să fie abuzat.
Presa de la Londra leagă însă introducerea noului test de faptul că, de la începutul anului viitor, piaţa muncii din Marea Britanie va fi deschisă şi cetăţenilor români şi bulgari.
Pentru a primi ajutoare sociale, muncitorii migranţi vor trebui să treacă un test prin care să demonstreze că se află legal în Marea Britanie, că au cunoştinţe suficient de bine limba engleză ca să-şi poată găsi de lucru şi că au facut tot ceea ce depinde de ei ca să-şi găsească un loc de muncă.
Ajutoarele sociale se acordă persoanelor care au venituri mici şi pot fi în bani, pentru completarea venitului, ajutoare pentru locuit sau ajutoare de şomaj.
Secretarul de stat Iain Duncan Smith, de la Departamentul pentru Muncă şi Pensii, a declarat că regulile pentru acordarea de ajutoare sociale trebuie să fie clare, corecte şi stricte.
Oficialul a mai spus că britanicii sunt îngrijoraţi pe bună dreptate de posibilitatea ca migranţii să profite de sistemul de ajutoare sociale, mai generos decât în ţările lor de origine.
Noul test de demonstrare a rezidenţei în Marea Britanie, aplicat începând de astăzi, este doar una dintre măsurile prin care se speră limitarea accesului migranţilor europeni la sistemul de asigurări sociale din Marea Britanie.
De anul viitor, ajutorul de şomaj va fi acordat cel mult şase luni, dacă beneficiarul nu demonstrează că are şanse să se angajeze şi că face tot ce poate pentru a-şi găsi un loc de muncă.
De asemenea, şomerii din ţările europene vor avea dreptul la ajutor doar după cel puţin trei luni de rezidenţă în Marea Britanie şi nu vor avea dreptul să primească locuinţe sociale sau să beneficieze de chirii subvenţionate.