Teste ADN la carnea din Marea Britanie, "o dată la 3 luni"
În Marea Britanie, comercianţii de carne au căzut de acord sa efectueze teste ADN o dată la trei luni şi să facă publice rezultatele obţinute.
Articol de Sorin Solomon, 19 Februarie 2013, 15:14
Măsura de a testa carnea odată la trei luni face parte din planul companiilor de recâştigare a încrederii consumatorilor, transmite de la Londra corespondentul Radio România, Dan Vasiliu.
Comercianţii din industria cărnii au declarat că iau în serios responsabilităţile pe care le au faţă de consumatori şi că fac tot posibilul pentru a-i convinge pe aceştia că produsele pe care le cumpără corespund cu etichetele pe care le au în fiecare supermarket.
Angajaţii au primit indicaţii cum să reacţioneze la temerea clienţilor de a mai cumpăra carne şi în acelaşi timp, s-a anunţat că toate marile companii vor efectua teste periodice, pentru a fi înlăturate orice suspiciuni.
"Aceste teste trebuie să continue şi responsabilitatea lor revine companiilor care trebuie să le ofere garanţii consumatorilor. Este inacceptabil ca publicul să cumpere un produs despre care crede că este din carnea de vită, dar, de fapt, conţine cal. Din acest motiv, este vital ca testele efectuate de companii să continue, pentru ca publicul să îşi recapete încrederea", a declarat ministrul mediului, Owen Paterson.
Un sondaj de opinie, realizat recent, arată că un sfert dintre britanici au renunţat la a mai cumpăra carne procesată, iar 20% au admis că au început să cumpere mai puţină carne de orice fel, iar dacă o fac, preferă să o achiziţioneze de la măcelăriile locale şi nu din supermarketuri.
Produsele retrase, "ar trebui valorificate"
În Franţa, asociaţiile de sprijinire a persoanelor sărace doresc valorificarea produselor retrase de pe piaţă în urma scandalului cărnii de cal.
Asociaţiile arată că deşi etichetarea a însemnat înşelarea celor care credeau că e vorba despre carne de vită, produsele sunt de calitate.
Compania franceză Spanghero a fost identificată drept principal responsabil în acest caz, care implică mai multe ţări europene.
Suspendarea activităţii acestei companii a fost ridicată ieri parţial, după ce timp de mai multe zile, cei peste 300 de salariaţi ai companiei s-au aflat în şomaj tehnic.
Ministerul francez al agriculturii a decis că autorizaţia sanitară rămâne suspendată doar pentru activităţile de stocare a materiei prime congelate.