Teroristul sinucigaş de la Istanbul, "sirian, posibil simpatizant al Daesh"
Autorităţile turce se concentrează pe premisa că atentatul, soldat cu 10 morţi şi 15 răniţi, a fost comis de gruparea teroristă Daesh, aşa-zisul Stat Islamic.
Articol de Carmen Gavrilă, 13 Ianuarie 2016, 07:33
Nici un cetăţean român nu a căzut victimă exploziei produse astăzi în inima turistică a Istanbulului, cartierul Sultanahmet, potrivit informaţiilor obţinute până în acest moment de Consulatul General al României la Istanbul de la autorităţile locale şi de la spitalele din zonă.
Zece oameni au murit, toţi, turişti străini, când atentatorul sinucigaş şi-a detonat centura cu explozibil într-un spaţiu public din apropierea principalelor atracţii turistice ale metropolei.
Turcia a promis că va continua să lupte acasă şi în străinătate, până când organizaţia teroristă Daesh va fi ştearsă de pe faţa pământului.
Deocamdată se ştie că atacatorul era venit din Siria, dar Statul Islamic nu a revendicat atentatul.
În prezent, autorităţile turce arată că se concentrează pe premisa că atentatul a fost comis de gruparea teroristă Daesh, aşa-zisul Stat Islamic.
Iniţial, preşedintele Erdoğan a declarat că atentatorul sinucigaş e de origine siriană, apoi, la scurt timp, premierul Davutoğlu a anunţat că atacul este pus în seama Daesh.
În scurt timp, oficialii turci au anunţat că atentatorul sinucigaş venise de scurt timp în Turcia şi nu figura pe liste de persoane suspectate de terorism.
Informaţiile nu sunt uşor de obţinut în acest moment în Turcia, în condiţiile în care, potrivit legii, televiziunile nu pot difuza imagini şi informaţii despre atacuri teroriste, aşa că aproape singurele date sunt cele furnizate de autorităţi.
Potrivit unor specialişti turci consultaţi de RADIO ROMÂNIA, este evident în acest moment că atentatul nu a fost comis de PKK, "suspectul de serviciu" de obicei în Turcia, pentru că modul de operare nu este specific radicalilor kurzi.
Mai mult, locul şi ţintele atentatului arată încărcătura simbolică pe care, ca de obicei, Daesh vrea să o transmită.
Astfel, Turcia a fost lovită în inima oraşului său istoric, Istanbul, în, poate, cea mai importantă şi frecventată zonă turistică, iar printre victime au fost turişti străini.
Specialiştii turci consideră că este vorba despre o pedepsire a Turciei pentru că a permis coaliţiei internaţionale să facă raiduri aeriene de la Incirlik, în sudul ţării, împotriva bazelor organizaţiei teroriste din Siria şi Irak.
De altfel, spun sursele RADIO ROMÂNIA, aproape toată lumea în Turcia se aştepta ca mai devreme sau mai târziu să apară un astfel de atentat.
Totuşi, o parte a opiniei publice consideră că în continuare, elemente ale regimului de la Ankara sunt în legătură cu elemente din Daesh, ba chiar în presă au apărut informaţii despre legăturile economice în materie de trafic cu petrol ale fiului preşedintelui Erdo?an cu Daesh.
De aceea, spun voci din Turcia, autorităţile nu controlează aşa cum ar trebui graniţa turco-siriană.
De altfel, nu de puţine ori, SUA, dar şi alte puteri occidentale au cerut Turciei să-şi controleze mai bine graniţele, în aşa fel încât Daesh să nu mai poată să îşi alimenteze finanţele din trafic cu petrol în Turcia şi nici ca luptători ai organizaţiei teroriste să nu mai poată trece în Turcia şi apoi în Europa.
Potrivit specialiştilor turci contactaţi de RADIO ROMÂNIA, acest atentat consolidează poziţia de putere a preşedintelui Erdoğan, care vrea să modifice constituţia şi să transforme ţara într-o republică prezidenţială şi, în acelaşi timp, e posibil să apară o presiune mai mare asupra autorităţilor turce, în general, să facă mai multe eforturi ca să contracareze Daesh în Siria.
Este o poziţie delicată, pentru că Ankara vede cum în contextul luptei anti-Daesh creşte importanţa kurzilor sirieni şi irakieni, care au devenit principalii aliaţi de pe teren ai coaliţiei internaţionale.