Teorii privind eşuarea ultimei misiuni Soyuz
Compania care fabrică rachetele Soyuz are în vedere mai multe teorii privind eşuarea misiunii.
Articol de Radu Dobriţoiu, 16 Octombrie 2018, 19:30
Energia, compania care fabrică rachetele Soyuz în Rusia, a anunţat marţi că are în vedere mai multe teorii cu privire la eşuarea lansării la 11 octombrie spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS), de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan, purtând o capsulă cu doi astronauţi la bord, relatează EFE.
"Există mai multe teorii iar comisia (de anchetă) le evaluează", a declarat la conferinţa de presă Igor Khamits, designerul adjunct al Corporaţiei Energia, mai ales după ce mai multe "surse din sectorul" aerospaţial vizează posibilitatea unui sabotaj.
Potrivit agenţiei Interfax, factorii care nu au fost controlaţi de sistemele telemetrice ar fi putut contribui la incident, ceea ce îngreunează ancheta lansată de comisie, notează expertul.
Deocamdată, ceea ce se ştie este că una din cauzele directe ale eşuării lansării a fost o coliziune la prima treaptă a unui element lateral cu racheta şi că la separare s-a produs un contact între prima şi a doua treaptă, a informat a doua zi după incident directorul executiv al Roscosmos, Serghei Krikaliov.
Specialiştii studiază fragmentele, a declarat Igor Khamits, potrivit căruia piesele dispersate în stepa kazahă, după ce au căzut de la mare înălţime, au fost "zdrobite", fapt ce complică ancheta.
S-a pierdut şi o mare parte din echipamentul de înaltă tehnologie ce trebuia transportat pe ISS, precum o bio-imprimantă 3D, cu ajutorul căreia se dorea imprimarea de ţesut uman pe laboratorul orbital.
"Singurul lucru care s-a salvat a fost ceea ce se afla pe cel de-al treilea loc din capsulă alături de echipaj", a declarat Khamits, referitor la cosmonautul rus Alexey Ovchinin şi la astronautul american Nick Hague, care s-au salvat datorită funcţionării sistemului de ejectare, la câteva minute de la decolare când nava s-a confruntat cu probleme la propulsor.