Tensiunile internaţionale "pot afecta dosarul nuclear iranian"
Tensiunile dintre marile puteri pe tema Crimeei ar putea scădea presiunile internaţionale asupra Teheranului este de părere fostul negociator american, Gary Samore.
19 Martie 2014, 00:39
Tensiunile dintre marile puteri pe tema Crimeei ar putea scădea presiunile internaţionale asupra Teheranului.
Situaţia din Ucraiana şi, respectiv, criza legată de Crimeea aruncă o umbră asupra negocierilor din dosarul nuclear iranian.
Cooperarea dintre Statele Unite şi Rusia, pentru prevenirea înarmării nucleare a Iranului, ar putea afecta obţinerea unui consens, cu toate că s-au auzit voci, potrivit cărora Vladimir Putin nu ar avea niciun interes ca o ţară islamică, în vecinătate, să deţină bomba nucleară.
Washingtonul şi Moscova subliniază că angajamentul lor pentru eliminarea oricărei proliferări nu va fi afectată de situaţia din Ucraina, dar surse diplomatice estimează că tensiunile americano-ruse ar putea modifica parametrii restrânstrâgerii programului nuclear ar Teheranului, în noua serie de negocieri.
Un posibil efect este semnalat de faptul că ministrul iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, a anulat un dineu cu şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, înaintea reluării convorbirilor de la Viena.
Un purtător de cuvânt al şefei diplomaţiei europene a decalarat că nu există un impact al situaţiei din Ucraina, în negocierile nucleare.
La Washington, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, Jennifer Psaki, spune că se aşteptă, din partea Rusiei, să fie un partner activ, în încercarea de a deteremina Teheranul să accepte o restrângere a programului nuclear pe termen lung, în schimbul ridicării sancţiunilor.
Programul nuclear "are scopuri paşnice"
Fostul negociator american, Gary Samore, crede că tensiunile dintre superputeri ar putea reduce presiunea asupra Teheranului.
Pentru americani, obiectivul central este reducerea numărului centrifugelor de îmbogăţire a uraniului.
Iranul pretinde că programul de îmbogăţire a uraniului este în scopuri paşnice.
Dar uraniul, îmbogăţit la un nivel superior, poate fi utilizat pentru ogive nucleare.
Solicitările Rusiei nu sunt atât de stricte: Moscova, potrivit unor surse diplomatice, ar fi de acord cu 20 mii de centrifuge, urmând să se negocieze câte vor fi autorizate să funcţioneze, lăsând astfel toată capacitatea, la dispoziţia Iranului.
Moscova doreşte un acord cu Iranul, care să permită experţilor Agenţiei Naţiunilor Unite pentru energie atomică să inspecteze, pentru a se asigura că programul nuclear iranian este în scopuri paşnice.
China, în general, susţine poziţia Moscovei, care este respinsă de Statele Unite, Marea Britanie, Franţa şi Germania.