Tensiunile comerciale dintre Uniunea Europeană şi China se adâncesc
Bruxelles-ul cere Organizaţiei Mondiale a Comerţului să medieze.

Articol de Radiojurnal, 23 Septembrie 2024, 22:59
Tensiunile comerciale dintre Uniunea Europeană şi China se adâncesc, astfel că Bruxelles-ul cere Organizaţiei Mondiale a Comerţului să medieze. Uniunea a impus, vara aceasta, tarife pentru maşinile electrice chinezeşti, acuzând Beijingul de subvenţii neconforme cu reglementările internaţionale pentru a-şi scoate de pe piaţă producătorii europeni. În replică, luna trecută, China a lansat o investigaţie, spunând că Uniunea Europeană aplică tactici similare pentru produsele agricole exportate către Beijing.
Corespondentul RRA, Bogdan Isopescu are detalii:
Uniunea Europeană cere Organizaţiei Mondiale a Comerţului să lanseze consultări între blocul comunitar şi China, după ce pe 21 august Beijingul a lansat o investigaţie asupra unor produse alimentare europene. Beijingul acuză Uniunea Europeană că ar acorda finanţări neconcurenţiale ce afectează producătorii chinezi. Este vorba de lactate, în special. China are astfel un răspuns în oglindă faţă de investigaţia lansată de Comisia Europeană la începutul anului în legătură cu maşinile electrice chinezeşti. Investigaţia Comisiei a dus la concluzia că Beijingul îşi subvenţionează industria de maşini electrice pentru a avea preţuri mai mici şi astfel ar putea scoate de pe piaţă producători europeni. Ca atare, Comisia a impus tarife pentru importul unor maşini electrice chinezeşti, ceea ce a dus la creşterea preţului acestora. Investigaţia lansată acum de China ar putea afecta întreaga politică agricolă a Uniunii Europene, iar Comisia apelează la Organizaţia Mondială a Comerţului pentru a se asigura că investigaţia Beijingului decurge corect.
Olof Gill, purtatorul de cuvânt al Comisiei în domeniul comerţului: Este pentru prima dată când Uniunea contestă o investigaţie de la bun început în cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului. Şi asta pentru că am observat tendinţa Chinei şi un model de comportament al Beijingului în domeniul comerţului mondial care se bazează pe acuzaţii nefondate. Noi credem că demersul Chinei nu respectă reglementările Organizaţiei Mondiale a Comerţului, aşa că facem toate demersurile pentru a proteja industria europeană şi politica agricolă europeană.
Nu este pentru prima dată când Uniunea Europeană cere Chinei să renunţe la politica incorectă şi agresivă în domeniul comerţului. Beijingul este acuzat pe fond că vrea să scoată de pe piaţa mondială competitorii şi pentru acest lucru aplică în special două tipuri de măsuri: îşi subvenţionează incorect produsele pentru a avea un preţ mai mic şi blochează intrarea companiilor occidentale pe piaţa Chinei.