Tensiuni politice la Chişinău
Şedinţa de luni a Parlamentului a fost anulată, iar în faţa clădirii a avut loc un protest.
Articol de Mario Balint, Chişinău, 28 Iunie 2010, 14:30
Decretul preşedintelui interimar al Republicii Moldova, de marcare a zilei de 28 iunie drept "zi a ocupaţiei sovietice", a divizat nu doar opinia publică, ci şi alianţa de guvernare.
Şedinţa de luni a Parlamentului a fost anulată, iar în faţa clădirii a avut loc un protest.
Fostul preşedinte, Vladimir Voronin, a susţinut şi el o conferinţă de presă.
Alianţa pentru Integrare Europeană s-a întrunit în şedinţă în cursul dimineţii, iar la ora 8:00 ceilalţi trei lideri ai alianţei au cerut preşedintelui Ghimpu să-şi anuleze decretul.
Preşedintele a refuzat încă o dată şi la ora 10:00 a fost prezent în faţa Guvernului, unde a depus flori la monumentul care va marca ziua de 28 iunie drept Zi naţională împotriva ocupaţiei armatei sovietice.
La eveniment au fost prezenţi aproape 1.000 de oameni şi reprezentanţi ai multor organizaţii politice, nu şi cele ale Alianţei pentru Integrare Europeană.
Premierul Vlad Filat a preferat să depună flori la ora 11:00, la Monumentul deportaţilor regimului sovietic, la gara din Chişinău.
Cetăţenii s-au arătat nemulţumiţi de această divizare a Alianţei şi au spus că Mihai Ghimpu a întreprins o reparaţie istorică.
A fost prezentă la această întrunire şi Vitalia Pavicenco, preşedinta Partidului Naţional Liberal din Moldova, care a informat că, în această dimineaţă, partidul său a depus la ambasada Germaniei o scrisoare adresată cancelarului Angela Merkel, prin care îi cere să facă presiuni asupra preşedintelui rus Dmitri Medvedev ca împreună să anuleze Pactul Ribbentrop-Molotov.
Autorii scrisorii mai spun că, în acest fel, "Republica Moldova s-ar putea uni în sfârşit cu România."
Vladimir Voronin a susţinut în urmă cu foarte puţin timp o conferinţă de presă.
În debutul acesteia, preşedintele Partidului comuniştilor a ţinut să îi felicite pe jurnalişti cu ocazia zilei de 28 iunie, pe care a numit-o "ziua eliberării Moldovei de sub ocupaţia fascistă română".
Conferinţa a avut loc în două părţi, în limba română şi în limba rusă, special pentru jurnaliştii din Federaţia Rusă.
Au fost mari deosebiri între răspunsurile în limba română şi răspunsurile în limba rusă.
Vladimir Voronin a spus în limba română că partidul comuniştilor va contesta la CEDO decizia preşedintelui Ghimpu de scoatere în afara legii a partidului comuniştilor şi a însemnelor Partidului Comunist, dar nu exclude nici mişcări de stradă în lunile iulie şi august.
În limba rusă, s-a referit la "sănătatea mintală a preşedintelui Mihai Ghimpu", spunând că numai o persoană cu grave probleme de sănătate poate să semneze un astfel de decret.
Vladimir Voronin a mai apreciat că gestul preşedintelui Ghimpu ar fi alimentat şi de la Bucureşti, de decizia CSAT, care a adoptat noul document de securitate al României, în care se spune că staţionarea unor trupe străine în Republica Moldova, fără acordul ţării gazdă, în apropierea graniţelor României, constituie o ameninţare la adresa securităţii naţionale.