"Tensiuni politice" între România şi Ungaria
Preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor, Vasile Blaga şi Roberta Anastase, îi cer într-o scrisoare preşedintelui Parlamentului ungar, Köver László, să-şi amâne vizita de marţi în România până după alegerile locale.
Articol de Emil Groza, corespondent RRA în Ungaria, 04 Iunie 2012, 17:17
Preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, Vasile Blaga şi Roberta Anastase, afirmă într-o scrisoare deschisă că este imperios necesar ca participarea la procesul alegerilor să fie liberă de orice ingerinţă.
În scrisoare se arată că vizita s-ar putea desfăşura într-un moment delicat, deoarece România se află în plină campanie electorală şi că orice raportare directă la procesul democratic intern este în contrast cu spiritul european şi este contraproductivă în raport cu nevoile şi aspiraţiile societăţii noastre şi ale minorităţii maghiare.
Preşedintele Parlamentului Ungariei are programată mâine o vizită în judeţul Mureş.
Guvernul de la Budapesta consideră ca preşedintele Parlamentului este suveran într-o democraţie şi acţionează conform propriilor decizii, iar cazul reînhumarii scriitorului Nyirő József reprezintă o chestiune de pietate incompatibilă cu politica.
Recent, premierul Victor Ponta i-a cerut omologului său ungar să-şi ceară scuze în numele Ungariei pentru declaraţiile făcute de şeful legislativului de la Budapesta în cazul reînhumării scriitorului Nyirő József.
Secretarul de stat în cadrul oficiului primului ministru ungar, Szijjártó Péter, a declarat că într-o democraţie preşedintele parlamentului este suveran şi acţionează conform propriilor decizii.
Precizările lui Szijjártó Péter au fost făcute în contextul în care sâmbăta trecută, premierul Victor Ponta a afirmat că omologul său ungar are obligaţia să se delimiteze de colegii săi şi ar trebui să îşi ceară scuze în numele Ungariei pentru declaraţiile preşedintelui Parlamentului de la Budapesta în cazul privind reînhumarea lui Nyirő József.
Ceremonia de reînhumare a scriitorului maghiar Nyirő József, în legătură cu care autorităţile române şi-au exprimat în mai multe rânduri dezacordul, nu a mai avut loc în data de 27 mai, la Odorheiu-Secuiesc, aşa cum planificaseră organizatorii, respectiv Parlamentul ungar şi Fundaţia "Pro Odorhei", pentru că Prefectura Harghita a atacat în instanţă autorizaţia eliberată în acest sens de primaria din localitate.
Prezent atunci la Odorheiu Secuiesc, preşedintele Parlamentului de la Budapesta, László Kövér, a criticat guvernul român, acuzând un comportament "neprietenos, necivilizat şi barbar", în contextul anulării ceremoniei.
Guvernul Romîniei s-a opus reînhumării rămăşiţelor scriitorului ungar pe teritoriul României pe motiv că acesta a fost o persoană recunoscută pentru poziţiile sale anti-româneşti, antisemite şi pro-fasciste.