Tensiuni în Liban după dizolvarea guvernului
Administraţia americană crede că efectul imediat al părăsirii de către gruparea militantă Hezbollah a guvernului libanez va fi unul redus pâna la anunţarea verdictelor tribunalului special al ONU.
14 Ianuarie 2011, 07:34
Deşi Libanul a devenit un teren de luptă al regiunii care opune Arabia Saudită şi aliaţii săi occidentali, pe de-o parte şi Iranul cu Siria pe de cealaltă parte, analiştii şi oficialii americani spun că actuala criză, dizolvarea guvernului, creează tensiuni dar probabil nu va conduce la violenţe până când tribunalul special al ONU pentru Liban nu va face publice sentinţele.
Sentinţele prin care acesta ar urma să pună sub acuzare înalţi membri ai grupării militante Hezbollah pentru asasinarea în 2005 a primului ministru Hariri, tatăl actualului premier libanez, sunt aşteptate luna aceasta iar Washington-ul crede că ele vor provoca ciocniri între grupurile religioase şi ideologice din Liban, o naţiune arabă mixtă, formată din creştini, musulmani sunniţi şi şiiţi.
O asemenea situaţie ar putea destabiliza o naţiune cheie în Orientul Mijlociu, cu potenţialul extinderii în regiune a conflictului.
În vreme ce parăsirea guvernului de către Hezbollah este o mişcare dramatică, oficiali ai administraţiei Obama cred că, pe termen imediat ea va avea un efect redus, întrucât vor trece câteva zile până când preşedintele Libanului va dizolva în mod oficial guvernul şi este probabil, ca în viitorul previzibil, Saad Hariri să rămână primul ministru în exerciţiu.
Purtătorul de cuvânt al departamentului de stat, P J Crowley, a arătat joi că SUA se aşteaptă "ca un nou guvern să fie constituit prin procedurile constituţionale."
În analiza oficialilor americani plecarea grupării Hezbollah de la guvernare reflectă teama militanţilor în preajma verdictului tribunalului Naţiunilor Unite.
Criza guvernamentală de la Beirut a venit după ce Arabia Saudită şi Siria nu au reuşit să ajungă la un acord pentru a relaxa tensiunile în legătură cu investigaţiile tribunalului.
Administraţia Obama spune că eforturile Arabiei Saudite sunt promiţătoare dar eşecul de miercuri al convorbirilor ilustrează, în parte, temerile îndelungi ale Siriei în legătură cu verdictul tribunalului întrucât Damascul a folosit mult timp Hezbollah pentru a-şi exercita influenţa în Liban şi împotriva Israelului.
Washington-ul crede că Siria face un dublu joc. Încearcă să construiască relaţii cu Occidentul dar să interfereze în acelaşi timp în Liban.
Potrivit oficialilor americani, Siria va auzi, însă, un mesaj foarte clar din partea SUA, a Franţei şi a unor naţiuni arabe. Acela că nu va mai putea continua astfel.