Tensiuni după atacul cu drone asupra instalaţiilor petroliere saudite
Secretarul de stat american, Mike Pompeo, aflat într-o vizită în Arabia Saudită, a afirmat că "acest act de război poartă amprentele digitale ale ayatollahului"
20 Septembrie 2019, 02:24
Nu se ştie deocamdată care va fi următorul pas al Washingtonului, dar pe masă rămân mai multe opţiuni. Deocamdată, Statele Unite analizează vulnerabilităţile Iranului. În tot acest timp Teheranul dezminte că ar fi jucat cel mai mic rol în aceste atacuri împotriva unei rafinării şi unui câmp petrolier, care au redus la jumătate producţia saudită de ţiţei, iar ministrul iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, a declarat într-un interviu la CNN: "consecinţa unor lovituri militare americane ori saudite împotriva Iranului va genera un război total". Zarif a mai declarat că ţara sa nu va clipi dacă va trebui să îşi apere teritoriul.
Cei mai înalţi oficiali ai securităţii naţionale ai Administraţiei Trump se întâlnesc pentru a definitiva o listă de potenţiale ţinte ale unor lovituri aeriene în Iran, în cazul în care preşedintele Trump ar ordona o acţiune militară ca răspuns la atacurile iraniene de la sfârşitul săptămânii trecute asupra infrastructurii petroliere saudite.
Secretarul apărării, Mark Esper, şi şeful marilor State Majore interarme, generalul Joseph Dunford, vor prezenta, astăzi, preşedintelui Trump opţiunile actualizate într-o reuniune a Consiliului Naţional de Securitate.
Înainte de a i se prezenta cel mai nou set de opţiuni, preşedintele Trump a transmis semnale diferite cu privire la intenţiile sale. El a ameninţat să ordone ceea ce a numit 'cea din urmă opţiune', aceea a unei acţiuni militare împotriva Iranului, dar a făcut în acelaşi timp clar opoziţie sa continuă de a trimite armata americană în alt război în Orientul Mijlociu.
Pentagonul pledează pentru lovituri aeriene la cel mai jos nivel al opţiunilor, adică orice acţiuni de retorsiune s-ar concentra mai mult asupra unor operaţiuni clandestine, despre care planificatorii militari spun că nu ar provoca o escaladare din partea Iranului. Aceste tipuri de ţinte ar putea include instalaţiile de lansare a rachetelor şi dronelor şi depozitele de arme. Potrivite acestui scenariu, opţiunea militară ar include de o campanie diplomatică la Adunarea Generală ONU, săptămâna viitoare, pentru a câştiga sprijin pentru noile sancţiuni ale Administraţiei americane împotriva Iranului.
Oficiali americani avertizează totuşi că lista opţiunilor pe care liderii Pentagonului o vor prezenta, astăzi, preşedintelui Trump include şi acţiuni mai puternice, care ar reclama desfăşurarea a mai multor forţe în regiunea Golfului Persic. Ele ar putea implica instalaţii petroliere iraniene şi ţinte legate de Corpul Gardienilor Revoluţiei Islamice.
Mai multă raţiune ar putea însă amâna o acţiune militară imediată. O primă raţiune ar fi temerile saudiţiilor că orice răspuns militar ar putea rapid escalada şi conduce la mai multe atacuri împotriva Regatului şi vulnerabilelor sale instalaţii nucleare. Rămâne de văzut acum cât va fi de puternică vocea noului consilier pentru Securitatea Naţională al Casei Albe pe care preşedintele Trump l-a desemnat miercuri. Alegându-l pe Robert C. O'Brien, preşedintele Trump a optat pentru un avocat foarte vocal al unor politici dure faţă de Iran dar şi faţă de Rusia şi China, drept care expresii spun că este neclar cât de mult ar putea diferi analizele sale faţă de cele ale aşa-numitului 'uliu în politica externă', John Bolton, care a fost demis de preşedinte săptămâna trecută din cauza unor profunde dezacorduri de politică externă, cum însuşi preşedintele a prezentat situaţia.