Temele discutate la summitul NATO de la Bruxelles
Pentru România este importantă atenţia acordată zonei Mării Negre, a afirmat preşedintele Klaus Iohannis, care a precizat că România ar putea obţine o prezenţă sporită a NATO.
Articol de Amalia Bojescu, 11 Iulie 2018, 18:39
O Alianţă Nord-Atlantică puternică este benefică atât pentru Europa, cât şi pentru Statele Unite - afirmă secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. În deschiderea summitului Alianţei de la Bruxelles, el a subliniat că una dintre cele mai spinoase teme ale reuniunii este legată de rezolvarea diferenţelor între contribuţiile financiare ale ţărilor aliate.
Stoltenberg s-a declarat încrezător că la summit va exista o înţelegere în ceea ce priveşte cheltuielile de apărare şi că divergenţele între aliaţi se vor rezolva. România este reprezentată la summit de preşedintele Klaus Iohannis.
Summitul NATO de la Bruxelles are o importanţă deosebită deoarece Alianţa se confruntă cu provocări şi ameninţări de securitate fără precedent - spunea secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Acesta se aşteptă ca în pofida divergenţelor să se cadă de acord asupra principiului fundamental că statele membre sunt mai puternice împreună decât dezbinate.
Liderii nord-atlantici trebuie să ia decizii legate de întărirea apărării colective prin pregătirea trupelor statelor membre. De asemenea, trebuie intensificate eforturile de combatere a terorismului cu o nouă misiune în Irak, dar şi prin acordarea unui sprijin mai mare forţelor afgane. De asemenea, se aştepată o discuţie pe marginea bugetului alocat apărării de fiecare stat membru de cel puţin 2% din PIB pentru înzestrarea armatei pe fondul criticilor venite din partea preşedintelui american, Donald Trump, pe acest subiect.
România este una din ţările care a alocat deja 2% din PIB pentru apărare, iar preşedintele Klaus Iohannis a reiterat la summitul de la Bruxelles necesitatea împărţirii echitabile a sarcinilor NATO.
Nu putem să acceptăm că unii contribuie şi alţii beneficiază - spunea şeful statului - care a mai precizat că România vrea să fie un furnizor de securitate pentru întreaga regiune. Pentru România este foarte importantă atenţia care va fi acordată zonei Mării Negre - a mai afirmat preşedintele Klaus Iohannis - care a precizat că ţara noastră ar putea obţine o prezenţă sporită a NATO în această regiune.