Tema trimiterii de forţe NATO de menţinere a păcii
Ministrul de Externe, Serghei Lavrov spus că trimiterea de forțe de menținere a păcii ale NATO în Ucraina ar duce la o confruntare directă între Rusia și Alianța Nord-Atlantică.
Articol de Florin Lepădatu, 23 Martie 2022, 19:43
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Moscova a făcut comentarii pe tema trimiterii de forţe NATO de menţinere a păcii.
Ministrul de Externe, Serghei Lavrov spus că trimiterea de forțe de menținere a păcii ale NATO în Ucraina ar duce la o confruntare directă între Rusia și Alianța Nord-Atlantică, iar Kremlinul a apreciat că ar fi in pas extrem de periculos și că orice contact militar Rusia - NATO poate avea consecințe ireversibile.
Corespondentul RRA Alexandr Beleavschi, cu mai multe informații: ”Înaintea summitului de mâine al NATO cu participarea președintelui american Joe Biden, unde se vor discuta creșterea ajutorului militar pentru Ucraina, întărirea flancului estic al Alianței și noi sancțiuni împotriva Rusiei, Moscova avertizat din nou, în termeni categorici, împotriva unei posibile trimiteri în Ucraina a unor forțe NATO de menţinere a păcii. Purtătorul de cuvânt al președintelui Putin, Dmitri Peskov, a declarat că o asemenea decizie ar fi "nesăbuită și extrem de periculoasă" deoarece orice posibil contact între militarii ruși şi cei ai NATO poate avea urmări absolut evidente și greu de reparat, iar în opinia șefului diplomației ruse, Serghei Lavrov, aceasta ar însemna o confruntare directă între forțele ruse și cele ale Alianței, despre care toți au spus că nu trebuie să se producă niciodată. Serghei Lavrov a declarat că se discută și trimiterea în Ucraina de batalioane din țările baltice, dar nu sub steagul NATO, apreciind însă că Rusia trebuie să își păstreze calmul. Trimiterea unui contingent de pace al NATO în Ucraina a fost propusă de premierul polonez Mateusz Morawiecki. Dmitri Peskov a declarat că Varşovia este cunoscută pentru pașii săi "neconvenţionali" ce pot provoca o mare nenorocire. În opinia ministrului de Externe Serghei Lavrov, propunând aceasta, Polonia ar fi putut avea în vedere să instaleze cartierul general la Lvov şi să rămână acolo - aluzia se referă la faptul că regiunile din vestul Ucrainei au făcut parte din Polonia în perioada interbelică.”