Telemedicina, domeniu de cooperare între NATO şi Rusia
Medicina este unul dintre numeroasele domenii în care colaborarea dintre NATO şi Rusia e posibilă.
Articol de Sorin Croitorescu, Bruxelles, 14 Februarie 2014, 07:59
La sediul din Bruxelles al NATO a avut loc conferinţa de lansare a proiectului comun în telemedicină.
România poate oferi expertiză de înalt nivel în cadrul acestui proiect - este mesajul oficialităţilor române care au participat la reuniune.
Pregătirea proiectului a început acum trei ani, când experţii au căzut de acord asupra necesităţii acestuia.
Acum este un program coerent cu finanţare multianuală şi care vizează crearea unei capacităţi internaţionale de telemedicină spune secretarul de stat Raed Arafat, co-director al proiectului din partea NATO.
"Dacă am o calamitate undeva, am o urgenţă civilă undeva, am un conflict undeva şi am nevoie de asistenţă medicală de înaltă competenţă, o să pot să conectez cu unul din centrele care există şi care urmează să fie recunoscute, să fie incluse în program, să fie interconectate, să pot să mă conectez şi să pot să aflu ce doresc de la un neurochirurg, de la un chirurg, de la cineva care deja este pe o listă de experţi în cadrul sistemului internaţional de telemedicină", a afirmat Raed Arafat.
Reporter: Sunt compatibile sistemele internaţionale, cele din NATO, cele din Rusia?
Raed Arafat: Tocmai asta e unul dintre aspecte...Nici cele din NATO între ele poate la momentul ăsta nu sunt compatibile, aşa că unul din aspectele la care proiectul se uită la el în următorii trei ani este interoperabilitatea şi interconectarea şi se lucrează în acest sens chiar cu STS, care e membru în acest proiect.
Reporter: Există posibilitatea să fie unul din centre în România?
Raed Arafat: Eu vă spun că România cu siguranţă va fi unul din centre şi o să vedem câte din centrele pe care le avem - că noi avem trei centre principale, cel de la Târgu Mureş, cel de la Bucureşti şi cel de la Iaşi - unul din aceste centre cel puţin, dacă nu chiar două, va fi un punct de contact internaţional.
În cooperarea dintre NATO şi Rusia "pot să existe proiecte cu caracter pozitiv"
La conferinţa de lansare de la sediul NATO a participat şi secretarul de stat Bogdan Aurescu, pe care l-am ntrebat despre dimensiunea politică a acestui program.
"Este un proiect în care România se implică în calitate de co-director NATO împreună cu partea rusă şi în felul acesta arată că în cooperarea dintre NATO şi Rusia pot să existe proiecte cu caracter pozitiv care să dezvolte nivelul de încredere între cei doi parteneri, ceea ce este de natură să contribuie şi la rezolvarea altor teme cu caracter, să spunem, contencios sau în care Rusia şi NATO nu au reuşit încă să găsească un punct de vedere comun", a spus secretarul de stat.
Bogdan Aurescu a remarcat şi prestigiul de care se bucură în domeniul telemedicinei cei doi co-directori, Raed Arafat şi profesorul rus Serghei Goncearov, care confirmă importanţa acordată programului de cele două părţi.