Taxarea tranzacţiilor financiare, controversată
Necesitatea introducerii unei taxe privind tranzacţiile financiare, măsură susţinută de cancelarul german şi de ministrul de finanţe, este privită cu reţinere de liberalii germani din alianţa de guvernare.
Articol de Ovidiu Suciu, Berlin, 20 Ianuarie 2012, 18:57
În Germania continuă disensiunile din alianţa de guvernare privind impozitarea tranzacţiilor financiare, o idee asupra căreia cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy au convenit recent.
Necesitatea introducerii acestei taxe a fost prezentată ca fiind un obiectiv ce va contribui la stabilizarea uniunii monetare, dar liberalii germani din alianţa de guvernare au primit cu mari rezerve măsura.
Deşi cancelarul Angela Merkel şi ministrul de finanţe Wolfgang Schäuble susţin această măsură propusă de Franţa, partenerii liberali de coaliţie se opun.
Liberalii din coaliţie ar fi de acord cu o astfel de taxă impusă la nivelul întregii Uniuni Europene, fapt împiedicat, însă, de opoziţia fermă a Marii Britanii.
Conservatorii germani consideră că un asemenea impozit ar implica mai mult pieţele financiare în suportarea costurilor provocate de criza economică.
Preşedintele Bundestagului, creştin-democratul Norbert Lammert, susţine că toate produsele sunt impozitate, în afară de cele financiare.
De la mâncarea pentru copii la automatele de cafea, de la maşini la unităţi de producţie, totul este impozitat de către state, mai puţin tranzacţiile financiare, a declarat el pentru cotidianul "Di Welt".
Colegul său de partid, vicelider al Grupului Parlamentar Creştin-Democrat, Michael Meister, subliniază, încă, necesitatea menţinerii funcţionării coaliţiei de guvernământ de la Berlin.
Acest lucru presupune şi un acord pe tema impunerii taxei amintite doar în uniunea monetară, lucruri de care liberalii germanii nu vor, deocamdată, să audă.
Viceliderul Grupului Parlamentar FDP, Volker Wissing, se opune ferm introducerii acestei măsuri doar în zona euro, ceea ce ar fi, în opinia sa, exagerat şi iresponsabil.
Colegul său de partid Martin Lindner vorbeşte de numeroase întrebări fără răspuns în acest caz.
Liberalii sunt de acord, în principiu, cu impozitarea tranzacţiilor financiare, dar prevederile ar trebui să vizeze întregul bloc comunitar, pentru a nu dezavantaja ţările cu monedă unică.
Liderul FDP, Philip Rösler, vicecancelar şi ministru federal al economiei atrage atenţia că guvernul de la Berlin trebuie să evite să provoace dezavantaje pieţei financiare germane şi clienţilor acesteia.
Philip Rösler propune ca alternativă modelul britanis de impozitare a tranzacţiilor financiare, care ar putea fi negociat cu Londra şi cu celelalte state europene.
Legislaţia britanică prevede impozitarea moderată a tranzacţiilor bursiere electronice, cu acţiuni şi alte hârtii de valoare.