Taxarea muncii este încă la un nivel prea ridicat în UE
Ponderea acestui tip de taxe din totalul veniturilor este la nivelul Uniunii Europene, de 51%, faţă de 28 %, cele provenite din taxarea capitalurilor şi 21% din cea a consumului.
Articol de Sorin Croitorescu, Bruxelles, 16 Iunie 2014, 22:57
Taxarea muncii este încă la un nivel prea ridicat în Uniunea Europeană , apreciere formulată în raportul anual al Comisiei privind tendinţele fiscale, dat publicităţii luni, la Bruxelles.
Raportul are peste 300 de pagini şi cuprinde detalii despre toate ţările membre, plus Islanda şi Noirvegia, analize complexe la nivelul Uniunii Europene, precum şi evoluţia tendinţelor pe termen mediu şi lung.
Purtătoarea de cuvânt a comisarului pentru fiscalitate, Emer Traynor, a explicat pentru Radio România care sunt principalele concluzii ale raportului.
"Se observă o tendinţă de creştere în ultimii ani a veniturilor obţinute din taxe, ceea ce este un semn al revenirii economice.
"Adică există din ce în ce mai multă activitate economică şi, implicit, vin mai mulţi bani la bugetele naţionale", spune Emer Traynor.
Pe de altă parte, se remarcă însă că taxarea muncii este încă la un nivel mult prea ridicat, este mai mare decât în orice altă ţară din Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică - OECD şi reprezintă în medie în Uniunea Europeană mai mult de jumătate din totalul veniturilor obţinute din taxe.
Ponderea acestui tip de taxe din totalul veniturilor este la nivelul Uniunii Europene, de 51%, faţă de 28 %, cele provenite din taxarea capitalurilor şi 21% din cea a consumului.
Emer Traynor: Comisia Europeană, recomandările specifice făcute ţărilor membre a cerut tuturor să reducă povara fiscală în domeniul muncii, tocmai pentru a sprijini crearea de locuri de muncă şi creşterea economică. Credem că este bine să fie mutată o parte din ea spre taxările de capital, de proprietate, sau spre taxele de mediu. Din păcate, însă, deocamdată nu se observă o astfel de tendinţă.
Reporter: Comsiarul Algirdas Shemeta apreciază întru-un comunicat de presă că pentru a avea venituri stabile din taxe nu este neapărat necesară creşterea lor, ci o mai bună colectare, iar în cazul TVA de plidă un sistem mai eficient poate avea rezutlate chiar mai bune decât mărirea acestei taxe. Comisarul european crede că multe ţări ar putea chiar să scadă valoarea standard a Taxei pe Valoare Adugată dacă extinde baza de taxare, de exemplu. În ceea ce priveşte România, în anul 2012, anul de referinţă al raportului, 40% din veniturile provenite din taxe erau din taxarea muncii, 45% din cea a consumului, una din cele mai mari ponderi din Uniunea Europeană, şi 15% proveneau din taxarea capitalurilor