Taxă pe tranzacţiile financiare din UE
Impozitarea instituţiilor financiare, cunoscută şi ca taxa Robin Hood, nu vizează împrumuturile ipotecare, creditele de consum ale populaţiei sau contractele de asigurări şi nici tranzacţiile făcute de băncile naţionale.
29 Septembrie 2011, 07:58
Din discursul despre starea Uniunii, al preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, reiese că problemele economice nu se opresc la Grecia.
Trebuie să reconstruim încrederea în euro şi în UE, trebuie să sprijinim acele măsuri care vor evita derapaje viitoare, trebuie ca uniunea monetară să fie completată cu adevărat de o uniune economică, a spus Jose Manuel Barroso.
Mai mult, solidaritatea nu trebuie să existe doar dinspre statele membre, ci şi dinspre cei care au avut un rol în declanşarea crizei şi au fost sprijiniţi, apoi, de guverne.
Preşedintele Comisiei Europene a mai anunţat adoptarea propunerii executivului european de introducere a taxei pe tranzacţiile financiare.
Jose Manuel Barroso a declarat că "dacă va fi implementată această taxă, poate aduce un venit de circa 55 de miliarde de euro pe an".
"Unii se întreabă de ce să taxăm tranzacţiile financiare. Pentru că aşa este corect. Dacă fermierii şi muncitorii, şi toate sectoarele economiei noastre, de la industrie, la agricultură, plătesc o contribuţie către societate, sectorul financiar ar trebui să facă acelaşi lucru", a mai precizat Jose Manuel Barroso.
Dacă propunerea va fi adoptată de legislativul european, acest impozit pe tranzacţiile financiare ar urma să fie aplicat de la 1 ianuarie 2014.
Propunerea vizează o taxă de 0,1% la tranzacţionarea instrumentelor financiare, de exemplu, acţiunile.
Taxa se va aplica, dacă cel puţin una din părţile implicate provine dintr-un stat membru al UE.