Taxa pe tranzacţiile financiare, dezbătută la Strasbourg
Comisia Europeană propune introducerea unei taxe pe tranzacţiile financiare în toate cele 27 de state membre. Veniturile aduse de această taxă s-ar putea ridica la 57 de miliarde de euro pe an.
Articol de Iolanda Bădiliţă, 23 Mai 2012, 15:29
Replici acide, miercuri, la Strasbourg, în Parlamentul European, unde s-a dezbătut şi urmează să se voteze propunerea Franţei şi Germaniei de a impune o taxă pe tranzacţiile financiare, ca instrument de sprijin în depăşirea crizei datoriilor, intenţie contestată de Marea Britanie, Suedia sau Olanda.
Proiectul are şanse să primească votul europarlamentarilor, dar chiar şi aşa el nu se poate transforma într-o obligaţie pentru statele membre.
Din punctul de vedere al Comisiei şi Parlamentului, calculul este unul simplu: datoria publică a Uniunii Europene a crescut din cauza crizei financiare de la 60% la 80%, iar statele membre au cheltuit 4,6 miliarde de euro pentru a salva sectorul financiar.
Pe de altă parte, sectorul financiar se bucură de avantaje fiscale de 18 milioane de euro pe an.
"Taxa va acţiona ca un instrument de piaţă, care va stimula activităţile financiare stabile şi nu speculaţiile de mare risc. De asemenenea, această taxă va aduce venituri substanţiale la bugetul Uniunii Europene, fără să mai ceară aceasta cetăţenilor obişnuiţi", spune Algirda Semeta, comisar pentru politici fiscale uniune vamală, audit şi antifraudă.
Nu puţini europarlamentari au criticat miercuri guvernele statelor membre că, deşi nu au ezitat să folosească banii contribuabililor pentru salvarea băncilor, ezită acum să facă un pas în recuperarea acestor sume prin impunerea taxării tranzacţiilor financiare.
"Nu putem fi ostatecii unor state membre care nu doresc introducerea acestei taxe. De aceea, până când vom ajunge la unanimitatea de 27 de state membre, propunem, într-o primă etapă, cooperarea consolidată între statele membre care doresc această taxă", a declarat socialista Anni Podimata, raportorul Parlamentului European în acest dosar.
Raportoarea Anni Podimata este de părere că introducerea taxei ar putea diminua contribuţia statelor membre la bugetul Uniunii Europene.
Potrivit Comisiei Europene, dacă două treimi din veniturile din această taxă ar fi administrate la nivel european, contribuţiile statelor membre la buget ar fi reduse cu până la 50%.
Criticii au altă părere
"Ce urmează? O taxă specială pe zilele însorite din Spania? Pe moda de lux din Paris sau pe maşinile de lux din Germania? Doriţi să aduceţi Londra aici, dar trebuie să înţelegeţi că nu băncile, ci cei care economisesc vor fi afectaţi", spune Godfrey Bloom, europarlamentar britanic din partea grupului Europa Libertăţii şi Democraţiei.
Aşadar, oponenţii se tem că această taxă va declanşa golirea vistieriilor băncilor europene şi va împinge companiile de investiţii financiare să îşi relocheze operaţiunile în ţări cu juridicţii mai avantajoase.
Comisia Europeană propune introducerea unei taxe în toate cele 27 de state membre.
Acţiunile şi bond-urile ar putea fi taxate cu 0,1% şi contractele derivate cu 0,01%.
Veniturile aduse de această taxă s-ar putea ridica la 57 de miliarde de euro pe an.