Ţările membre NATO discută viitorul Afganistanului
Ţările membre NATO se vor reuni luna viitoare la Chicago pentru a discuta strategia pe care o vor aborda când forţele afgane vor prelua, de la cele NATO, controlul asupra graniţelor şi interiorului Afganistanului.
19 Aprilie 2012, 08:57
Ţările Alianţei Nord-Atlantice sunt pe cale să ajungă la un acord la summitul programat luna viitoare, la Chicago, în SUA, asupra rolului pe care îl vor juca după anul 2015, când forţele afgane vor prelua, de la cele NATO, controlul asupra graniţelor şi interiorului Afganistanului, a anunţat secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen.
Ultima mare reuniune pregătitoare, înaintea summit-ului de la Chicago, a văzut deja degajându-se un acord pentru o nouă misiune a NATO în Afganistan, după 2014, şi pentru un nou rol pe care urmează să-l joace NATO, împreună cu restul comunităţii internaţionale, în crearea şi finanţarea unor forţe de securitate afgane profesioniste, care să-şi poată apăra propriul teritoriu.
Chestiunile sensibile sunt: ce număr de militari afgani vor fi menţinuţi după 2014? Şi, cum va reuşi comunitatea internaţională să îi finanţeze?
Estimarea este că va fi nevoie de 4,1 miliarde de dolari pe an pentru a întreţine forţele de securitate afgane, care ar urma să fie reduse de la aproximativ 350.000 de oameni, în 2014, până la 228.000, în 2017.
Secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen, a spus că unele state aliate au anunţat deja, în mod concret, sumele cu care vor participa la finanţarea forţelor de securitate afgane.
"Sunt foarte mulţumit că un număr de ţări membre NATO au anunţat contribuţiile financiare concrete, pentru susţinerea forţelor de securitate afgane, iar alte ţări au spus că vor putea să-şi anunţe contibuţiile într-o altă etapă. Văd acest lucru drept un angajament clar pentru a susţine forţele de securitate afgane în viitor", a spus Anders Fogh Rasmussen.
Secretarul general NATO a refuzat însă să numească ţările care şi-au anunţat contribuţiile finanicare şi să dea detalii despre sumele anunţate de respectivele ţări.
Aceeaşi atitudine a avut-o în conferinţa de presă şi secretarul de stat american Hillary Clinton, care s-a declarat mulţumită de contribuţiile anunţate, dar a spus că lasă la latitudinea fiecărei ări să-şi aleagă momentul acestui anunţ.
Despre Afganistan, secretarul de stat american Hillary Clinton a discutat şi la întâlnirea bilaterală cu omologul său român.
Ministrul Cristian Diaconescu a ţinut să facă publice aprecierile secretarului de stat american faţă de contribuţia soldaţilor români în Afganistan.
"As vrea să subliniez, ca un element de mândrie - nu din punct de vedere instituţional, ci ca şi cetăţean român - încă o dată, partenerii noştri americani au subliniat cu extrem de multă satisfacţie şi bucurie modul în care, profesional şi demn, militarii români îşi fac datoria în Afganistan. Este un semnal care se adresează României şi o mândrie pe care aceşti oameni ne-o aduc, prin felul în care, în mod exemplar, îşi îndeplinesc îndatorirea în Afganistan.
"Hillary Clinton a subliniat, alături şi de colegii săi din Departamentul apărării, care au însoţit-o în delegaţie, acest aspect şi, vă spun foarte sincer, doresc să-l împărtăşesc, pentru că mi se pare, din punctul de vedere al Armatei, din punctul de vedere al României, o realizare de-a dreptul istorică, şi de regulă evit cuvinte mari în astfel de situaţii", a declarat Cristian Diaconescu.
Afganistanul este în centrul discuţiilor şi joi, la reuniunea miniştrilor aliaţi de externe cu partenerii din forţa internaţională, condusă de NATO în Afganistan.