Ţările Grupului de la Vişegrad, "apărătorii spaţiului Schengen"
Apărătorii Spaţiului Schengen - din această postură au discutat premierii din Ungaria, Polonia, Cehia şi Slovacia, din aşa-numitul Grup de la Vişegrad, problema migraţiei.
05 Septembrie 2015, 12:14
Cele patru ţări membre ale Grupului de la Vişegrad şi-au reafirmat opoziţia faţă de cotele obligatorii de refugiaţi propuse de Comisia Europeană şi sprijinite de Germania.
Premierii din Ungaria, Polonia, Cehia şi Slovacia, reuniţi la Praga, propun întocmirea unei liste de ţări sigure, în care persoanele care nu obţin statutul de azilant să fie trimise rapid înapoi.
Apărătorii Spaţiului Schengen - din această postură au discutat cei patru şefi de guvern din aşa-numitul Grup de la Vişegrad problema migraţiei.
Cehia, Slovacia, Polonia şi Ungaria sunt gata să ajute financiar Libanul, Turcia, Iordania şi Kurdistanul irakian, pentru a avea grijă de refugiaţii din taberele de pe teritoriul lor.
Nu a fost avansată însă nici o cifră concretă.
De asemenea, oferă experţi şi echipament ţărilor din Balcani pentru stabilirea unor puncte de control la graniţa Uniunii Europene, unde imigranţii să fie identificaţi şi înregistraţi, iar traficanţii de persoane arestaţi.
"Nu ne putem permite să primim cu braţele deschise pe oricine, ci doar pe cei care au, într-adevăr, nevoie de ajutor. Trebuie să încetăm această practică, în care unele state membre sunt trase de urechi de altele, pentru că dacă vom continua aşa, vom crea şi mai multă tensiune", a declarat prim-ministrul Slovaciei, Robert Fico.
Viktor Orban, colegul maghiar al premierului Robert Fico, a declarat că apreciază foarte mult solidaritatea arătată de cele trei guverne.
"Dacă nu apăr graniţa UE, sunt criticat, dacă o fac sunt criticat. Ăsta e norocul meu", a spus Viktor Orban.
Declaraţia comună a celor patru premieri cere tuturor statelor membre ale UE să respecte legislaţia comunitară privind azilul, mai ales obligativitatea de a înregistra solicitanţii de azil şi propune crearea unei liste comune de ţări sigure, în care cei care nu obţin statutul de azilant să fie trimişi fără prea multă întârziere.