Țările din UE au utilizat mai puțin de o treime din fondurile de redresare post COVID-19
Raport al Curții Europene de Conturi: Este posibil ca țările să nu fie în măsură să utilizeze sau să absoarbă fondurile în timp util înainte de august 2026, termenul la care Mecanismul de Redresare și Reziliență expiră.
Articol de Iulian Olescu, 02 Septembrie 2024, 22:30
Curtea Europeană de Conturi atrage atenția că în întreaga Uniune există întârzieri la plata fondurilor și în implementarea proiectelor din cadrul Mecanismului de Redresare în urma pandemiei de COVID-19.
Potrivit celui mai recent raport al Curții, până la sfârșitul anului trecut, ţările membre utilizaseră mai puțin de o treime din cele 724 de miliarde de euro puse la dispoziția lor de executivul comunitar.
Auditorii europeni se tem că, deși ritmul în care Comisia Europeană efectuează plățile către statele membre se accelerează, este posibil ca țările să nu fie în măsură să utilizeze sau să absoarbă fondurile în timp util înainte de august 2026, termenul la care Mecanismul de Redresare și Reziliență expiră.
Ivana Maletić, membră a Curții Europene de Conturi: Există riscul ca în urma acestor întârzieri acumulate, multe măsuri să fie implementate doar în ultimii 2 ani ai Mecanismului 2025 și 2026. Practic, se poate întâmpla ca, pentru unele reforme propuse, statele membre să primească inițial fonduri substanțiale și ulterior să nu le poată duce la bun sfârșit în termenul asumat.
Potrivit raportului, aproape toate țările membre ale Uniunii au avut întârzieri în depunerea cererilor de plată către Comisie, motivele variind de la inflația ridicată până la incertitudinile privind normele legale de mediu și capacitatea administrativă insuficientă.