Sute de oameni se pregăteau miercuri să părăsească insula grecească Santorini
Sute de oameni se pregăteau miercuri să părăsească insula grecească Santorini, din cauza seismelor ce au zguduit populara destinație turistică de vară pentru a șasea zi.
![Sute de oameni se pregăteau miercuri să părăsească insula grecească Santorini](https://www.romania-actualitati.ro/img.php?u=https%3A%2F%2Fwww.romania-actualitati.ro%2Fuploads%2Fmodules%2Fnews%2F0%2F2025%2F2%2F6%2F205687%2F1738824917698df664.jpg&w=960&h=540&c=1)
Articol de Florin Lepădatu, 06 Februarie 2025, 08:52
Sute de oameni se pregăteau miercuri să părăsească insula grecească Santorini, din cauza seismelor ce au zguduit populara destinație turistică de vară pentru a șasea zi. Aproximativ 6.000 de oameni au plecat deja cu feriboturile și avioanele în ultimele zile, pe fondul sutelor de mici cutremure care s-au înregistrat în marea din jur, scuturând clădirile, ridicând praf pe stâncile stâncoase ale insulei și stârnind îngrijorări cu privire la posibilitatea unui cutremur major.
Populația insulei se mărește pe timp de vară, când milioane de turiști vizitează vilele tradiționale vopsite în alb, care mărginesc dealurile abrupte. Potrivit unui recensământ din 2021, populația permanentă a Santorini este de 15.000, așa că este probabil să rămână câteva mii de persoane pe insulă, având în vedere că este extrasezon. Autoritățile au instituit măsuri de siguranță, inclusiv oprirea construcțiilor, închiderea școlilor din Santorini și insulele din apropiere Ios, Amorgos și Anafi dând dispoziție rezidenților și hotelurilor să-și golească piscinele pentru a reduce presiunea pe sol.
Trei rute de feriboturi de la portul Pireu la Santorini și invers au fost anulate miercuri din cauza mării agitate. Nu se așteaptă ca vremea rea să perturbe șase zboruri Aegean Airlines, inclusiv două zboruri de urgență, programate pentru miercuri. Seismologii estimează că activitatea seismică ridicată ar putea dura zile sau săptămâni până se va diminua, însă localnici și oficiali guvernamentali au spus că activitatea seismică s-a diminuat miercuri.
„Nu s-a zguduit prea mult astăzi, nu am simțit nimic de la ora 04.00 (02.00 GMT)”, a declarat Nikos Sakorafos, proprietarul unei agenții de turism din popularul sat turistic Fira. „Acum este un sezon mort pentru insulă, majoritatea oamenilor nu au de lucru, așa că le este mai ușor să plece”. Guvernul urmează să organizeze miercuri un briefing cu privire la situația din zonă. Grecia este una dintre țările cele mai predispuse la cutremure din Europa, deoarece se află la limita plăcilor tectonice africane și eurasiatice a căror interacțiune constantă provoacă cutremure frecvente. Santorini și-a luat forma actuală în urma uneia dintre cele mai mari erupții vulcanice din istorie, în jurul anului 1600 î.Hr. Ultima erupție din zonă a avut loc în 1950, transmite REUTERS preluată de RADOR RADIO ROMÂNIA.