Susținerea în continuare a Ucrainei, una dintre mizele alegerilor din Slovacia
În alegerile anticipate de sâmbătă din Slovacia, principalii competitori au viziuni diferite în privința poziționării Bratislavei față de agresiunea Rusiei în Ucraina.
Articol de Nicu Popescu, 30 Septembrie 2023, 08:34
Atenția politicienilor și analiștilor europeni este concentrată asupra Slovaciei, unde sâmbătă au loc alegeri parlamentare anticipate considerate cruciale pentru rezolvarea problemelor ecomice ale țării, dar și pentru poziționarea statului în afacerile europene sau chiar în privința susținerii Ucrainei. Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, se declară astăzi încrezător într-un interviu acordat Reuters, că atât Slovacia, cât și Polonia, care are programate alegeri parlamentare peste două săptămâni, vor continua să susțină Ucraina în războiul său împotriva Rusiei.
Pavel Ionescu: Ce așteptări sunt la Bratislava legate de acest scrutin și cine sunt principalii competitori, ne spune acum, în direct, trimisul RRA, Nicu Popescu.
Nicu Popescu: Să spunem mai întâi că aceste alegeri anticipate de mâine survin ca urmarea unui vot de neîncredere la adresa cabinetului coaliției, câștigătoarea alegerilor de acum trei ani şi jumătate și că de la acel moment și până astăzi această țară este condusă de un cabinet interimar. Zece formațiuni politice sunt creditate cu șanse de a accede în Parlament, opt fiind ca și sigure de acest fapt, cel puțin după cum arată sondajele de opinie recente. Acum, toată lumea se uită sau se întreabă cine va câștiga. De fapt, câștigătorul aici ar fi cine e primul, pentru că nici un sondaj nu dă unui partid care ar fi pe primul loc mai mult de 20% din voturi. În această perioadă, creditat cu șanse de a fi primul pe această listă ar fi fostul premier Robert Fico și al său SMER-SD. Joi a ieșit un alt sondaj la comanda unui post TV de aici din Bratislava, în care în fața partidului SMER apare Slovacia Progresistă, cu un scor de 18%, SMER-ul având 17,7%.
Discuții sunt aici, dincolo de politica internă și de inflație, pe problemele de politică externă, spuneai și mai devreme ce zicea şi domnul Stoltenberg, mai ales față de Ucraina. Şi sigur, dacă ne gândim, importul de cereale a mai pus un pic paie pe foc în ultima perioadă. Robert Fico spunea în tot acest timp că nu vor mai fi livrate arme și muniţii din stocurile de stat către Ucraina. Trebuie spus că până acum Kievul a contat puternic pe sprijinul Bratislavei, de unde a primit, printre altele, toată flota sovacă de MIG-29 modernizată, precum și instalațiile antiaeriene S-300. Fico insistă pentru negocieri de pace. De cealaltă parte, Slovacia Progresistă, condusă de Michal Šimečka, primul slovac ales vicepreședinte al Parlamentului European în 2022, reprezintă aripa europenistă.
Separat de ce spunea domnul Stoltenberg cu această idee a continuării sprijinului după alegeri și în Slovacia, și în Polonia, sprijin pentru Ucraina, să mai reținem că doamna Zuzana Čaputová, președinta Slovaciei, a condamnat atmosfera încrâncenată dinaintea alegerilor parlamentare anticipate de mâine și s-a arătat nemulțumită de tonul campaniei electorale, marcate, dincolo de certuri de dezinformări, mai ales pe internet. Președinta Slovaciei spunea că mesajele de campanie au recurs de foarte multe ori la emoții negative, chiar cu accente de ură, iar social-media poate fi un pericol pentru democrație în lipsa unor reglementări democratice.
Pavel Ionescu: Şi, se pare, tocmai politicienii, ce spuneai, mesajele lor au fost cele care au înveninat dezbaterea politică din Slovacia. Se pare, din ce spun și experții informaticieni, există și o influență puternică a Rusiei în aceste alegeri.
Nicu Popescu: Au apărut, printre altele, și un articol, el se regăsește și pe site-ul Radio România Actualități, un articol în "Libération", legat de aceste campanii de dezinformare în această perioadă premergătoare alegerilor de aici din Slovacia. Dacă vorbim tot de politică externă, analiștii se întreabă: va ajunge cineva care să facă echipă cu Viktor Orbán, astfel încât să fie două voci care să...
Pavel Ionescu: Două voci europene, și în NATO.
Nicu Popescu: ...două voci, și în Uniunea Europeană, și în NATO, și care să reprezinte un punct de vedere al Rusiei? E o întrebare la care cei 4,5 milioane de slovaci cu drept de vot din cei 5,5 milioane de locuitori vor da un răspuns sâmbătă seară, când sunt așteptate primele rezultate oficiale.
Parlamentul unicameral de la Bratislava are 150 de locuri. Sunt 2.722 de candidați din partea a 25 de formațiuni politice.