"Sursa WikiLeaks" riscă pedeapsa de închisoare pe viaţă
La trei ani de la arestarea lui Bradley Manning, în Irak, procesul militarului acuzat că ar fi dezvăluit informaţii clasificate către WikiLeaks, a început luni în SUA.
04 Iunie 2013, 07:09
Procesul foarte aşteptat al tânărului militar american Bradley Manning s-a deschis luni la Curtea Marţială din Maryland, unde e judecat pentru una dintre cele mai importante scurgeri de documente confidenţiale din istoria Statelor Unite.
Manning, în vârstă de 25 de ani, este judecat de un tribunal militar.
El a recunoscut că a divulgat informaţii secrete, ştiind că n-ar fi trebuit să facă acest lucru şi a spus că a fost motivat de dorinţa de a arăta lumii cum au loc, de fapt, războaiele din Afganistan şi Irak.
"Cred că dacă publicul larg, în special publicul american, ar avea acces la aceste informaţii, lucrul acesta ar putea porni o dezbatere internă despre rolul Armatei şi, în general, rolul politicilor externe referitoare la Irak şi Afganistan" - a spus Bradley Manning, în cadrul unor audieri preliminare de anul acesta.
Înregistrarea a fost făcută pe ascuns şi pusă pe internet de o organizaţie care luptă pentru libertatea presei.
Pentru că procesul lui Manning are loc la un tribunal militar, nu sunt permise înregistrări audio sau video şi nici fotografii în sala de judecată.
Bradley Manning este acuzat, printre altele, că ar fi oferit ajutor inamicului, prin dezvăluirea informaţiilor, lucru pentru care riscă pedeapsa de închisoare pe viaţă.
Proteste ale susţinătorilor lui Bradley Manning
Este de aşteptat ca procesul să dureze câteva luni.
Luni, mai mulţi protestatari s-au strâns în faţa porţii de la Fort Meade, unde are loc procesul lui Manning, pentru a cere eliberarea lui.
"Adevărul nu este inamicul nostru" - au scandat susţinătorii lui Bradley Manning.
Astfel de proteste au mai fost organizate şi cu alte ocazii, în ultimii ani, în Statele Unite.
Printre informaţiile care au fost publicate de WikiLeaks, în urmă cu trei ani, au fost plângeri despre abuzuri la adresa prizonierilor irakieni, imagini video cu un atac al Armatei americane care a dus la moartea mai multor civili, printre ei şi un fotograf al Agenţiei Reuters.
Documentele WikiLeaks au arătat şi sprijinul scăzut al autorităţilor americane faţă de guvernul din Tunisia, lucru care potrivit susţinătorilor lui Manning ar fi încurajat revoltele de acum doi ani, din această ţară.