Summitul UE-Rusia programat în luna iunie, anulat
Uniunea Europeană a decis să anuleze summitul cu Rusia, programat în luna iunie, ca reacţie la anexarea Crimeei de către Rusia.
Articol de Sorin Croitorescu, Bruxelles, 20 Martie 2014, 18:32
Uniunea Europeană a decis să anuleze summitul cu Rusia, programat în luna iunie, ca reacţie la anexarea Crimeei de către Rusia, a anunţat preşedintele Franţei, Francois Hollande, iar la Consiliul European de primăvară s-ar putea lua decizia să fie date sancţiuni economice Rusiei.
Măsura este controversată deoarece există temerea ca aceste sancţiuni să se răsfrângă şi asupra economiei Europei.
Şefii de stat şi de guvern au încep reuniunea cu câteva minute în urmă.
Sancţiunile economice chiar dacă nu vor fi decise astăzi, ele trebuie pregătite, declara înainte de reuniune, preşedintele Franţei, Francois Hollande.
Sunt şi voci care susţin trecerea la acest tip de sancţiuni la această etapă de sancţiuni, dar se pare că la summitul de astăzi vor fi decise doar noi sancţiuni individuale, adică va fi mărită practic lista deja anunţată la Consiliul de Afaceri Externe de luni.
Toţi şefii de stat şi de guvern au ţinut însă să afirme foarte clar că acţiunile Rusiei sunt inacceptabile.
Răspuns "ferm şi unit"
Premierul britanic, David Cameron, spunea în plus că UE trebuie să răspundă cu o singură voce clară, fermă şi unită.
A fost de altfel şi ideea pe care a subliniat-o preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.
"Consiliul European va găsi, sunt convins, un răspuns unitar faţă de evoluţia situaţiei din Ucraina.
"Personal, cred că trebuie să ne unim toate eforturile pentru a susţine o Ucraină credibilă, stabilă, democratică şi prosperă. Acesta este cel mai bun răspuns pe care îl putem da", spune Jose Manuel Barroso.
Pe lângă situaţia din Ucraina, la summit se va discuta şi despre economia şi finanţele europene, mai ales că astăzi dimineaţă, după o noapte de negocieri, s-a ajuns la un compromis asupra mecanismului unic de rezoluţie din cadrul Uniunii bancare, promis de foarte mult timp de către europeni.
"După acordul asupra mecanismului unic de supraveghere la care am ajuns anul trecut, cel de astăzi, asupra mecanismului unic de rezoluţie, este un pas decisiv pentru completarea cadrului legislativ al Uniunii bancare", spune preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.
Fond comun european
L-am întrebat pe europarlamentarul austriac Hannes Swoboda, lider al social-democraţilor europeni în ce constă de fapt compromisul la care s-a ajuns.
"Am ajuns la o soluţie mai bună decât cea iniţială. Se va constitui un fond comun european care va putea lua şi credite de pe piaţa de capital dacă va fi nevoie de bani mai mulţi pentru bănci aflate în dificultate şi va avea un mecanism de decizie foarte eficient şi rapid, pentru că în situaţii de criză trebuie să reacţionezi repede.
"Cred că va fi n parlament o majoritate confortabilă, care să susţină compromisul la care s-a ajuns, astfel încât să putem spune tuturor cetăţenilor europeni că nu vor mai trebui să fie ei cei care plătesc în cazul falimentului unor bănci", spune Hannes Swoboda
Alte subiecte care se vor discuta la Bruxelles sunt legate de competitivitatea industriei europene şi politicile europene din domeniul energiei şi schimbărilor climatice.