Summitul UE-Balcanii de Vest, la Bruxelles
Discuţia se va centra pe planul de creştere economică elaborat de Uniunea Europeană pentru cele șase state din Balcanii de Vest care şi-au propus integrarea în blocul comunitar.
Articol de Bogdan Isopescu, 18 Decembrie 2024, 18:39
La Bruxelles începe, în acest moment, reuniunea dintre statele Uniunii Europene şi cele din Balcanii de Vest, la care participă şi preşedintele României, Klaus Iohannis.
Discuţia se va centra pe planul de creştere economică elaborat de Uniunea Europeană pentru cele șase state din Balcanii de Vest care şi-au propus integrarea în blocul comunitar.
Participanţii vor examina şi impactul războiului Rusiei din Ucraina, migraţia ilegală pe aşa-numita "rută balcanică", precum şi lupta împotriva corupţiei şi a crimei organizate.
Serbia, Muntenegru, Macedonia de Nord, Albania, Kosovo și Bosnia-Herțegovina sunt cele șase state din Balcanii de Vest pe care Uniunea Europeană le așteaptă să adere la blocul comunitar în următorii ani, în schimbul aplicării reformelor. Însă doar o parte din ele, în speță, Muntenegru și Albania, se mișcă mai repede către normele și legislația europeană.
Muntenegru își propune chiar anul 2028 pentru aderare, adică în timpul actualei legislaturi europene. La polul opus se află Serbia, despre care s-ar putea spune că a stagnat sau chiar a regresat în materie de democrație.
Mai mult, relațiile Serbiei cu Rusia ridică mereu semne de întrebare, pentru că acestea contrazic linia politică europeană.
O altă problemă o constituie conflictul dintre Serbia și Kosovo, care afectează pașii de aderare pentru ambele state. Este un conflict în care nu s-a făcut niciun progres de aproape 2 ani, în ciuda planului Uniunii pentru detensionarea relațiilor, plan agreat inițial cu toate părțile.
Cu toate acestea, Uniunea Europeană își menține interesul pentru aderarea tuturor statelor din Balcanii de Vest, mai ales în condițiile de securitate pe care le-a deteriorat războiul Rusiei. Pentru a impulsiona reformele în aceste state, Uniunea a aprobat anul acesta un plan de creștere de 6 miliarde de euro, care ar avea potențial să dubleze creșterea economică în regiune.
Accelerarea discuțiilor pentru integrarea celor șase state a fost și una din prioritățile președinției rotative a Consiliului, deținută în ultimele cinci luni de Ungaria, iar unele state spun că acest lucru ar fi avut efect.
Este primul summit convocat de noul preşedinte al Consiliului Uniunii Europene, António Costa.