Summitul Formatului B9: Rusia, cea mai importantă şi directă ameninţare la adresa NATO
Copreședinții formatului B9 spun că sunt profund îngrijorați de activitățile hibride maligne recente ale Rusiei pe teritoriul aliat.
Articol de Alina Stănuţă, 11 Iunie 2024, 16:59
Rusia este şi va rămâne cea mai importantă şi directă ameninţare la adresa securităţii NATO - se arată în declaraţia comună a copreşedinţilor Summitului Formatului Bucureşti 9 (B9).
În documentul semnat azi la Riga, preşedinţii României, Poloniei şi Letoniei au subliniat că tentativele Chinei şi ale Rusiei de a submina ordinea internaţională bazată pe reguli contravin valorilor şi intereselor euro-atlantice.
'Rămânem fermi în eforturile noastre de a susține presiunea internațională asupra Rusiei, inclusiv prin sancțiuni și alte măsuri, atât timp cât Rusia își continuă politicile și acțiunile ostile, inclusiv încălcarea flagrantă a Dreptului internațional', se arată în documentul semnat astăzi la Riga.
Copreședinții formatului B9 spun că sunt profund îngrijorați de activitățile hibride maligne recente ale Rusiei pe teritoriul aliat, care constituie o amenințare la adresa securității aliaților.
În documentul adoptat la Riga, copreședinții B9 salută progresul substanțial pe care aliații l-au făcut în ceea ce privește investițiile pentru apărare, în linie cu angajamentul de a aloca anual minimum 2% din PIB sau mai mult pentru apărare și subliniază că, pentru a face față provocărilor multidimensionale care decurg dintr-o ordine de securitate tot mai contestată, sunt necesare cheltuieli și investiții sporite pentru apărare.
O industrie de apărare puternică în întreaga Alianță rămâne esențială, se mai arată în document.
În pregătirea summit-ului NATO de la Washington, ne angajăm împreună cu aliații să convenim asupra unui pachet substanțial de sprijin, inclusiv asupra unui rol cuprinzător al Alianței în sprijinirea dreptului inerent al Ucrainei la auto-apărare și asupra unui angajament de a asigura un sprijin financiar durabil pe termen lung.
Cu puţin timp în urmă, preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că România a evidenţiat necesitatea sprijinirii Republicii Moldova, în calitate de stat partener al NATO, vulnerabilizat de războiul dus de Rusia în Ucraina.
Totodată, a atras atenţia asupra faptului că securitatea în zona Mării Negre este vitală pentru întregul spaţiu euro-atlantic.