Summitul asupra Climei
La Madrid s-a deschis luni Summitul asupra Climei, COP25, care ar trebui să pună bazele unei noi etape de acţiune climatică.
Articol de Florin Lepădatu, 03 Decembrie 2019, 08:01
La Madrid s-a deschis luni Summitul asupra Climei, COP25, care ar trebui să pună bazele unei noi etape de acţiune climatică.
Întâlnirea vine după ce trei rapoarte ale Naţiunilor Unite au accentuat importanţa limitării activităţii care afectează planeta.
Corespondenta RRA în Spania, Annamaria Damian, transmite: "Summitul de la Madrid îi obligă pe liderii ţărilor participante să găsească soluţii sustenabile pentru salvarea planetei, opţiunea cealaltă fiind abandonarea luptei şi punerea în pericol a vieţii şi a securităţii pe toată planeta.
Acesta este îndemnul secretarului general al ONU, Antonio Guterres, iar prima zi a reuniunii a adus, între altele, şi prima veste bună: Comisia Europeană pregăteşte pentru luna martie o lege europeană pentru a face ireversibilă neutralitatea climatică în Uniunea Europeană.
Prima lege climatică europeană presupune implicarea tuturor sectoarelor economice, a declarat la Madrid, Ursula von der Leyen.
Acest proiect presupune energie curată şi accesibilă şi conceperea unei strategii de biodiversitate.
Von der leyen s-a referit, cu ocazia unei mese rotunde la care au participat mai mulţi lideri mondiali, la planul de investiţii pentru a pune în aplicare o acţiune climatică bazată pe investigaţie, inovaţie şi noile tehnologii.
Acest plan va fi dotat cu investiţii de un miliard de euro în următorii zece ani, iar preşedinta Comisiei Europene a remarcat că, deşi unii se plâng de costurile prea mari, ar trebui să facă un calcul dacă nu se iau măsuri şi nu se face nimic pentru diminuarea efectelor nocive ale emisiilor de gaze cu efect de seră.
Comisia Europeană a propus crearea unui fond de tranziţie pentru a nu-i lăsa în urmă pe cei care trebuie să facă paşii cei mai mari spre neutralitatea climatică, un fond care să includă sume publice, dar şi private, cu finanţare de la Banca Europeană de Investiţii.
"Europenii sunt pregătiţi şi, dacă ne mişcăm împreună, vom merge mai repede, iar asta este în interesul tuturor" - a mai afirmat liderul european.
Şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat la rândul său că este momentul revoluţiei verzi, iar obiectivul său este transformarea Europei în primul continent neutru pentru climă al planetei până în anul 2050.
El amintit că jumătate din banii de la Banca Europeană de Investiţii vor fi alocaţi până în anul 2025 acţiunii climatice şi sustenabilităţii mediului.
Cu siguranţă, summitul de la Madrid va aborda poziţia Statelor Unite ale Americii şi a Chinei în lupta împotriva încălzirii globale.
În acest sens, amintesc că Donald Trump a refuzat să plătească participarea americană la summit, dar candidatul democraţilor la preşedinţia americană, Michael Bloomberg, a plătit din fonduri proprii peste cinci milioane de dolari ca să repare imaginea ţării sale în acest context."