Summit Uniunea Europeană - Rusia
Uniunea Europeană încearcă să convingă Rusia că acordurile aprofundate de comerţ liber din Parteneriatul Estic îi sunt benefice şi ei din punct de vedere economic.
Articol de Sorin Croitorescu, Bruxelles, 28 Ianuarie 2014, 08:29
Marți este programat, la Bruxelles, un summit UE-Rusia, cu participare restrânsă la un cerc redus de lideri, în scopul încurajării reflexiei, semnul clar al disensiunilor care există şi care trebuie discutate în profunzimea lor politică - spunea, luni, un comunicat al Comisiei Europene.
Formatul restrâns va permite o reflecţie comună numai la nivelul liderilor asupra naturii şi direcţiei parteneriatului strategic între UE şi Rusia, iar temele de discuţie sunt legate în general de probleme care au generat deseori schimbul de replici uneori tăioase între Bruxelles şi Moscova.
"Discuţiile se vor concentra pe interesele comune şi diferenţele de păreri în subiecte precum iniţiativele economice regionale, vecinătatea comună, comerţul şi obligaţiile ce decurg din calitatea de membru al Organizaţiei Mondiale a Comerţului, precum şi unele angajamente internaţionale în domeniul respectării statului de drept, a drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale şi în subiecte cheie ale politicii internaţionale, cum ar fi Siria sau Iran", a declarat purtătoarea de cuvânt a Comisiei, Pia Ahrenkilde Hansen.
În esenţă, iniţiativele economice regionale se referă la Parteneriatul Estic, propus de UE unui număr de şase ţări din spaţiul ex-sovietic, şi, respectiv, Uniunea Vamală, propusă de Rusia, în principal fostelor republici sovietice.
UE încearcă să convingă Rusia că acordurile aprofundate de comerţ liber din Parteneriatul Estic îi sunt benefice şi ei din punct de vedere economic şi nu afectează relaţiile tradiţionale ale Rusiei cu respectivele ţări.
Un oficial european a explicat luni la Bruxelles că o ţară poate semna oricâte acorduri bilaterale de comerţ liber, dar dacă este membră a unei uniuni vamale, nu mai poate încheia singură niciun astfel de document.
El a precizat că UE nu a negociat niciodată şi cu altcineva atunci când a încheiat acorduri bilaterale, cum sunt cele cu Canada sau cu Coreea de Sud de exemplu.
Situația din Ucraina, pe agenda summitului
L-am întrebat pe analistul Paul Ivan, de la Centrul de Politici Europene din Bruxelles, în ce termeni se va discuta implicarea Rusiei în cazul Ucrainei, unde situaţia tensionată de acum a fost provocată de suspendarea suprinzătoare înainte de Summit-ul de la Vilnius a pregătirilor pentru semnarea documentelor bilaterale cu UE, care fuseseră deja parafate.
Paul Ivan: Ceea ce au refuzat liderii europeni au refuzat să negocieze cu Rusia o problemă bilaterală care este între UE şi Ucraina, practic. Rusia nu ar trebui să aibă niciun drept de veto asupra modului în care UE şi Ucraina îşi construiesc relaţiile. În acelaşi timp, liderii europeni au anunţat clar că vor ridica problema Ucrainei, şi anume a amestecului rusesc în politica externă a Ucrainei. În ceea ce priveşte rezolvarea situaţiei interne din Ucraina, aceasta este de dorit de toată lumea ca să fie rezolvată pe cale paşnică, şi vedem diverse iniţiative ale părţii europene de a media între cele două părţi, între putere şi opoziţie.
Reporter: Revenind la Summit-ul UE-Rusia, credeţi că se va finaliza cu vreun document?
Paul Ivan: Nu se aşteaptă semnarea de acorduri noi. Practic, nici actualul cadru legal dintre cele două părţi nu a avansat prea mult, implementarea actualului cadru nu a avansat prea mult. A fost un semnal indirect din partea UE că este nemulţumită de politica agresivă a Rusiei în vecinătatea dintre cele două spaţii, iar scurtarea summit-ului este un mod de a-şi exprima această nemulţumire.