Summit-ul Parteneriatului Estic de la Riga, la final
România a pledat pentru o viziune ambiţioasă, strategică şi bine articulată în direcţiile de acţiune ale Parteneriatului Estic, a spus președintele Klaus Iohannis.
Articol de Simina Botar, 22 Mai 2015, 21:16
România susţine urgentarea ratificării acordurilor de asociere între Uniunea Europeană şi ţările membre ale Parteneriatului Estic, declară preşedintele Klaus Iohannis, după summit-ul de la Riga, care s-a încheiat astăzi.
Preşedintele Consiliului European, polonezul Donald Tusk, a declarat imediat după încheierea Summitului Parteneriatului Estic:
"Acest mesaj continuat de angajament faţă de Parteneriatul Estic este principalul mesaj al summitului şi este important, date fiind tulburările, agresiunea şi războiul care au apărut anul trecut, în această parte a Europei", a spus Donald Tusk.
Poziţia pusă de acord acum în cadrul Parteneriatului este ca fiecare partener să aibă dreptul suveran de a-şi stabili cât de departe doreşte să meargă în apropierea politică şi integrarea economică în Uniunea Europeană.
Documentul final al summitului stabileşte, de exemplu, aplicarea cu succes de către Republica Moldova şi Georgia a Acordului de Liber Schimb.
Ministrul de Externe al Republicii Moldova, Natalia Gherman, ne-a spus că, urmare a aplicării provizorii a Acordului de Liber Schimb, exportul Republicii Moldova a crescut cu 10%, importul cu 5%, iar 53% din volumul de schimburi al Republicii Moldova este acum cu Uniunea Europeană, perspectiva fiind de creştere pe mai departe.
Este aşteptată aplicarea provizorie a acestui acord de către Ucraina, de la începutul anului viitor.
Armenia, Azerbaijan și Republica Belarus, noi formule de cooperare
În schimb, în cazul Armeniei, Azerbaijanului mai ales, şi al Republicii Belarus, în /.../ separate şi uşor diferite, se întrevede pespectiva încheierii unor noi formule de cooperare.
În cazul Republicii Belarus se vorbeşte de o modernizare a formulei existente, care să prevadă anumite proiecte posibile şi reluarea dialogului Uniunea Europeană - Belarus pe problemele drepturilor omului.
În schimb, probleme legate de alipirea Crimeii şi Simferopolului de către Rusia au creat probleme Armeniei şi Belarusului, în timp ce Azerbaijanul a avut nişte sensibilităţi faţă de o referire la Nagorno-Karabah.
Republica Moldova s-a oferit să găzduiască cel de-al cincilea summit al Parteneriatului Estic, peste doi ani.
La întoarcerea din Letonia, preşedintele Klaus Iohannis a precizat că, prin declaraţia summitului, s-a reconfirmat dreptul suveran al fiecărui partener de a alege obiectivele la care aspiră în relaţia cu Uniunea Europeană.
România a pledat pentru o viziune ambiţioasă, strategică şi bine articulată în direcţiile de acţiune ale Parteneriatului Estic, a mai spus Klaus Iohannis.